woensdag 11 mei 2011

The Sound of the West Coast

Deel 2: 1969-1971

Negentig nummers bespreken in een blogbericht van 3 alinea’s? Dat is misschien wat te ambitieus. Vandaar hier het tweede deel van mijn bespreking van 'The Sound of the West Coast' van Leo Blokhuis. Geleidelijk verschuift het accent van de Westcoast-muziek naar softrock, maar zo ver is het nog niet op deze tweede van de vier cd’s. Ook is er wat meer aandacht voor de vrouwelijke singer-songwriters uit Los Angeles, zoals Carole King en Rita Coolidge.

Met het uiteengaan van de Turtles in 1969 lijkt het ook meteen gedaan te zijn met de harmonieuze samenzang van de voorgaande cd. Ook de folk lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. In de plaats daarvoor komt de countryrock op. De tweede cd begint met de banjo van Gene Clark en Doug Dillard. Clark en Dillard hebben nou niet bepaald veel hits gescoord, maar zijn wel van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de stroming.

De periode 1969-1971 is de tijd waarin The Mamas & The Papas uit elkaar gaan, maar waarin ook het prille begin van The Eagles plaatsvindt, in de bands Longbranch Pennywhistle en Shiloh. Ook op dit album heeft Blokhuis weer een paar zeldzame nummers weten te plaatsen, zoals 'River People' van Swamp Water en de originele versies van 'I Don't Want to Talk about It' en 'We've Only Just Begun'. Nee, die zijn dus niet van Rod Stewart of van The Carpenters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!