donderdag 28 april 2011

The Sound of the West Coast

Deel 1: 1965-1968

Eindelijk heb ik ‘The Sound of the West Coast’ van Leo Blokhuis te pakken. De eerste druk was zo populair en zo snel uitverkocht dat ik op de herdruk moest wachten. Op de voor hem kenmerkende manier, met veel oog voor detail en met een ongelooflijke hoeveelheid weetjes, vertelt Leo Blokhuis over de muziek uit Los Angeles van 1965 tot 1979. Het boek, of liever soundbook gaat gepaard met maar liefst 4 cd’s en 90 (!) liedjes.

Het eerste deel behandelt de periode 1965-1968. De muziek uit Los Angeles wordt in deze periode gekenmerkt door meerstemmige zang, invloeden uit de folk en een optimistische inslag. De opkomst en oorsprong van bands als The Eagles en The Byrds komen voorbij, de Amerikaanse reactie op de British Invasion, de vergeefse pogingen van The Beach Boys om the album ‘Smile’ af te ronden en nog veel meer.

De muziekkeuze van Blokhuis is verrassend en een welkome aanvulling op de standaard verzamelaars voor deze periode. Iedereen kent natuurlijk ‘California Dreaming’ van The Mamas & The Papas, maar de oorspronkelijke versie met Barry McGuire is een zeldzaamheid om tegen te komen. En hoe vaak hoor je David Ackles (‘Down River’) nog tegenwoordig? Of de door Brian Wilson van The Beach Boys ontdekte  eendagsvlieg, maar daarom niet minder relevante The Millennium?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!