woensdag 9 december 2009

Iedereen zijn eigen lijst

'Vroeger', toen Veronica nog in het publieke bestel zat, had je de Top 100 Allertijden. Die werd met recht de lijst der lijsten genoemd. Heel muziekminnend Nederland stemde hierop en de lijst was dan ook met recht de onbetwiste graadmeter. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij muziekliefhebbers een hele dag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, aan de radio gekluisterd zaten. (Dat was in de tijd voordat de hele lijst uitlekte en al weken voor de uitzending op internet stond.)

Een jaar of tien geleden begon Radio 2 met de Top 2000. Tussen Kerstmis en Nieuwjaarsdag werden de "2.000 beste platen ooit" uitgezonden. Bedoeld als eenmalig initiatief – met muziek aftellen naar het jaar 2000 – maar wegens het ongekende succes is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden. Achteraf gezien was dat het begin van het einde.

Het succes van de Top 2000 was besmettelijk: tegenwoordig lijkt iedere zender zijn eigen lijst te hebben. Naast de al eerder genoemde Top 2000 van Radio 2 is er inmiddels de Top 1000 van Q-Music en heeft het nu commerciƫle Radio Veronica zijn eigen hitlijst vertienvoudigd tot de Top 1000 Allertijden. Wat is de beste plaat ooit? Dat ligt er maar aan naar welke zender je luistert. Het overzicht is zoek. Er is geen definitieve lijst meer. Als bij Veronica 'Bohemian Rhapsody' en bij Radio 2 'Avond' bovenaan staat, wie heeft er dan gelijk?

In de kerstvakantie proberen radiozenders allemaal extra luisteraars te trekken. De vraag is echter of dat lukt als alle zenders een Top Zoveel proberen. Het onderscheidende karakter gaat daarmee verloren. Het kan ook anders: Sky Radio profileert zich nadrukkelijk als de zender voor kerstliedjes en 3FM houdt met Serious Request jaarlijks een inzamelactie voor het goede doel. Ik zeg: meer diversiteit op de radio rond de kerstdagen en laat Veronica gewoon de "lijst der lijsten" bijhouden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!