vrijdag 24 juli 2009

"Waarschijnlijk van achteren"

Gisteravond 'Brüno' gezien, waarin de Oostenrijkse modekenner probeert Amerika te veroveren. De nieuwste film van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, die de wereld drie jaar geleden trakteerde op Kazachstaanse journalist 'Borat'. 'Brüno' volgt eenzelfde opzet als 'Borat': nietsvermoedende Amerikanen worden gefilmd tijdens het maken van een nepdocumentaire, terwijl Baron Cohen de meest genante, choquerende opmerkingen maakt. Een herhaling van hetzelfde trucje dus, maar opnieuw met een hilarisch resultaat.

In tegenstelling tot 'Borat' mikt 'Brüno' vooral op het komische element, terwijl 'Borat' meer richting satire ging. Dat laatste is in 'Brüno' maar weinig aanwezig. Scènes met Amerikaanse dominees die zichzelf hebben uitgeroepen tot "homobekeerder" – weerzinwekkend dat dergelijke mensen bestaan overigens – zouden hiervoor uitstekend geschikt zijn, maar helaas wordt van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt. Een gemiste kans.

De scène met de zelfverdedigingsdocent houdt Amerika een spiegel voor: ondanks het gepolijste verkooppraatje van de man wordt zijn homofobe houding meteen duidelijk. Zijn opmerkingen dat homoseksuelen te vergelijken zijn met terroristen die bij de politie zijn geïnfiltreerd, dat je ze niet van "gewone mensen" kunt onderscheiden en dat ze je "waarschijnlijk van achteren" zullen aanvallen, tonen aan dat de veel gepredikte tolerantie in de Amerikaanse maatschappij soms ver te zoeken is.

Ook de scène waarin het voltallige publiek van een 'free fight' zich tegen Brüno keert, toont aan dat de spreekwoordelijke Amerikaanse gastvrijheid een wassen neus is. Dit soort scènes tilt 'Brüno' uit boven het niveau van een gewone komedie en ik had graag gezien dat er meer van dergelijke pareltjes aanwezig waren geweest in de film. Dat gezegd: ik heb heerlijk genoten – en de rest van de zaal lag ook dubbel van het lachen.

Nieuwe trailers:
* Millennium – Mannen die vrouwen haten (release op 6 augustus). Het eerste deel van het drieluik op basis van de gelijknamige romans van Stieg Larsson. Intrigerende trailer.
* Inglourious Basterds (release op 27 augustus). De Tweede Wereldoorlog volgens Quentin Tarantino: een groep joods-Amerikaanse soldaten wil zoveel mogelijk nazi’s doden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!