zaterdag 25 juli 2009

The Escapist

Frank Perry zit een levenslange gevangenisstraf uit. Wanneer hij bericht ontvangt dat zijn dochter op sterven ligt, beraamt hij een ontsnappingspoging. 'The Escapist' is een Brits-Ierse coproductie en de cast bestaat uit de crème de la crème van de Britse en Ierse acteurs. De hoofdrol werd specifiek geschreven voor Brian Cox. Naast Cox zien we onder andere Joseph Fiennes, Liam Cunningham, Dominic Cooper, Steven Mackintosh en Damian Lewis.

Regisseur Rupert Wyatt heeft zijn regiedebuut op bijzondere wijze gemonteerd, waarbij scènes zich afwisselen vóór en na de ontsnappingspoging afspelen. Groot voordeel hiervan is dat de spanning gelijk verdeeld is over de film en zich niet pas in de tweede helft afspeelt, zoals bij de meeste ontsnappingsdrama's. Enkele vreemde, opvallende details zijn een voorbode voor de finale – waarin zich een geniale plottwist voltrekt.

'The Escapist' is een film zonder opsmuk: niets wordt mooier voorgesteld dan nodig is. Over de achtergrond van de gevangenen wordt niets bekendgemaakt – zelfs niet waar voor ze veroordeeld zijn. Ook wordt er, in tegenstelling tot andere ontsnappingsdrama’s, niets gedaan om de criminelen sympathiek over te laten komen. Geen onschuldigen die onterecht vastzitten of iets dergelijks. Het zijn en blijven harde criminelen die een ontsnappingspoging wagen.

De releasedatum van 'The Escapist' is wellicht wat ongelukkig. Het huidige publiek zal verwend zijn door 'Prison Break' en zal de film daar ongetwijfeld mee vergelijken. Gekoppeld aan een beperkte release zal dit de bezoekersaantallen van 'The Escapist' niet ten goede komen. Dat is jammer: deze spannende, goed gemaakte film en de uitzonderlijk goede cast verdienen een groot publiek.

Nieuwe trailers:
* My Sister's Keeper (release op 27 augustus). Meisje sleept haar ouders voor de rechter wanneer blijkt dat zij slechts is verwekt om als orgaandonor voor haar oudere zus te fungeren. Fascinerend uitgangspunt.
* Away We Go (release op 13 augustus). Sam Mendes regisseert John Krasinski en Maya Rudolph als disfunctioneel stel dat zich op geheel eigen, alternatieve wijze voorbereidt op hun eerste kindje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!