vrijdag 16 januari 2009

Onmogelijke vriendschap

'The Boy in the Striped Pyjamas', de tweede filmervaring van dit jaar, was aanmerkelijk sterker dan de eerste. Een aangrijpende, hartverscheurende film over een bijzondere vriendschap tussen twee jongentjes in de Tweede Wereldoorlog, die zich aan verschillende kanten van het prikkeldraad bevinden. Met een indrukwekkende hoofdrol van de piepjonge Asa Butterfield.

De achtjarige Bruno is de zoon van een kampcommandant. Per toeval stuit hij op de even oude Schmuel, die in het nabijgelegen kamp is opgesloten. Terwijl de zus van Bruno langzaam geïndoctrineerd wordt door nazipropaganda, houdt Bruno een onschuldige, onbevangen blik en sluit vriendschap met Schmuel. De kinderlijke onschuld staat in schril contrast met de gruwelen die zich slechts een paar meter verderop afspelen.

De vriendschap tussen Bruno en Schmuel kan onmogelijk standhouden en stevent onvermijdelijk af op een dramatisch einde. De climax van de film is overdonderend, aangrijpend en zal menigeen lang bijblijven. De finale van 'The Boy in the Striped Pyjamas' is hartverscheurend, kruipt onder je huid en laat je niet los. De hele zaal was er stil van – en zo hoort het ook.

Nieuwe trailers:
* Gran Torino (release op 26 februari) Xenofobe Korea-veteraan raakt tegen wil en dank betrokken in de problemen van zijn Aziatische buurtgenoten. Met en van Clint Eastwood.
* Doubt (release op 5 februari) Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman in een dialoogrijke film over religie, moraliteit en – mogelijk – machtsmisbruik.
* Milk (release op 22 januari) Sean Penn in een nu al veelbekroonde biopic over een van de belangrijkste Amerikaanse voorvechters voor gelijke rechten voor homoseksuelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!