donderdag 3 juli 2008

Openheid en transparantie

Tijdens de vakantie is BSD verhuisd naar een nieuw kantoorgebouw, aan de Coolsingel. In het verleden stond het ook wel bekend als het Aegon-gebouw en later werd het onder andere bekend/berucht als kantoor van Gemeentebelastingen. Objectief gezien is het een verhuizing van niks: in plaats van aan de achterkant van het Stadhuis zitten we nu aan de zijkant. Ik kan in- en uitstappen bij dezelfde metrohalte, moet om dezelfde tijd van huis en mijn reistijd is precies even lang.

Subjectief gezien is het nieuwe gebouw echter een wereld van verschil. Het nieuwe pand stamt uit de jaren zestig, maar is ingrijpend verbouwd en aangepast aan de moderne tijd. Er zijn flexplekken, verrijdbare kasten, lockers en bureaus zonder ladekasten. Als je langer dan een uur in overleg zit, is de kans groot dat je automatisch uitgelogd bent en dat er een collega op jouw (voormalige) plek zit. Als je ’s middags naar huis gaat, berg je al je spulletjes op in een kluisje en de volgende morgen rij je alles in een koffertje naar je werkplek van die dag.

Het vorige gebouw deed mij qua sfeer en bouwstijl sterk denken aan het CBS-gebouw: een ongezellige, bedompte, betonnen kolos. De openheid en transparantie van het nieuwe gebouw vind ik een sterk pluspunt. Het is veel makkelijker om even contact te leggen met de andere collega’s op de afdeling en er wordt veel meer samengewerkt en veel minder in hokjes gedacht. Diezelfde openheid wordt door sommige collega’s echter juist weer als een nadeel gezien – het zou moeilijker zijn om geconcentreerd te werken. De tijd zal moeten leren of de voordelen of juist de nadelen doorslaggevend zullen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!