vrijdag 27 juni 2008

The Incredible Hulk

De eerste film sinds we terugzijn uit Frankrijk: 'The Incredible Hulk'. Leuke film, al heb ik natuurlijk een zwak voor stripverfilmingen. Weliswaar erg volgens het boekje, de plot kent niet of nauwelijks verrassingen, maar wel weer een goed en met passie gemaakt product uit de nieuwe Marvel-stal.

Is 'The Incredible Hulk' nu een vervolg op 'Hulk' uit 2003 is het een reboot? Ik heb beide films gezien en ik tast nog steeds in het duister. Tijdens de openings-credits wordt de ontstaansgeschiedenis van de Hulk uitgelegd, als ware het een sequel. Ook wordt af en toe verwezen naar gebeurtenissen uit de eerdere film. Echter, op belangrijke punten wijkt de film duidelijk af van zijn voorganger. Misschien is de situatie nog het best te vergelijken met 'Superman Returns', die losjes gebaseerd was op de eerste twee delen uit de serie, maar die verder zijn eigen gang ging.

Ondanks de erg leuke avond heb ik nog wel een paar kritiekpuntjes. Diepgang is niet of nauwelijks aanwezig. Edward Norton – een van de meest veelzijdige acteurs van zijn generatie – weet Bruce Banner tot een tenger, zachtaardig, kwetsbaar personage te maken dat worstelt met de destructieve gevolgen van zijn 'vloek'. Ongetwijfeld heeft Nortons bijdrage aan het script hier iets mee te maken. Liv Tyler, William Hurt en Tim Roth weten hun personages echter niet boven de eendimensionale status uit te tillen. Wat de vormgeving betreft: de CGI-afdeling had wel wat extra budget kunnen gebruiken.

Comic-liefhebbers kunnen hun lol op aan 'The Incredible Hulk'. Marvel Studios – zie ook mijn recensie van 'Iron Man' – doet er alles aan om zijn films op elkaar aan te laten sluiten en een bloeiend, levend universum neer te zetten: in de openings-credits zijn er verwijzingen naar Stark Industries en Nick Fury, tijdens de film wordt er impliciet en expliciet verwezen naar (het ontstaan van) Captain America, het personage Samuel Sterns speelt en rol en zelfs Robert Downey Jr. komt even langs als Tony Stark. Ik vraag me alleen wel af of niet-liefhebbers al die hints wel oppikken...

Nieuwe trailers:
* The X-Files: I Want to Believe (release op 7 augustus). Het tweede filmavontuur van Mulder en Scully, 10 jaar na de eerste film, 15 jaar na de start van de tv-serie en natuurlijk met het muziekje van Mark Snow.
* Hancock (release op 9 juli). Will Smith als superheld tegen wil en dank, met erg menselijke trekjes en dito probleempjes. Vermakelijke trailer, al lijkt dit (helaas) een terugkeer naar de standaard rollen van Will Smith.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!