zaterdag 3 mei 2008

De charme van Robert Downey Jr.

Leuke avond gehad gisteren. In Scheveningen uit eten geweest en vervolgens naar 'Iron Man' in de plaatselijke Pathé-bioscoop. Leuke actiefilm. Niet echt veel diepgang, maar het is nu eenmaal een stripverfilming. Hier en daar erg voorspelbaar, maar de film stijgt boven de middenmoot uit door één enkel element: de charme van hoofdrolspeler Robert Downey Jr.

'Iron Man' is weliswaar een origin story, maar gooit de kijker meteen in het diepe. Geen getroebleerde jeugd of psychologisch drama – de explosies beginnen al snel. Tony Stark is een schatrijke industrieel, wapenontwerper, rokkenjager en spendeert zijn tijd vooral met gokken en drinken. Aan Robert Downey Jr. de taak om hier toch een beminnelijk personage van te maken en daar slaagt hij wonderwel in. Nadat hij in Afghanistan bijna gedood wordt door zijn eigen wapens en gevangen wordt gezet, besluit Tony Stark zijn leven om te gooien.

'Iron Man' is de eerste van een nieuwe reeks Marvel-films. De grote Amerikaanse stripuitgever heeft besloten voortaan zelf films te gaan produceren en dit niet meer over te laten aan de grote filmstudio’s. De sleet zit er een beetje in bij de comic-verfilmingen van de laatste tijd, aldus Marvel (en terecht). Het resultaat mag er zijn. 'Iron Man' geeft de stripverfilmingen een verfrissende, nieuwe dosis energie.

N.B. Blijf tot na de credits zitten voor een bijzondere extra scène met Samuel L. Jackson.

Nieuwe trailers:
* All the Boys Love Mandy Lane (release op 29 mei). Tiener-horror waarbij een groepje goed uitziende jongelui op een afgelegen locatie één voor één het veld ruimen.
* The Incredible Hulk (release op 19 juni). Met en van Edward Norton. Na maanden van speculaties weet ik nu eindelijk waar deze reboot over gaat: een confrontatie tussen de Hulk en Abomination.
* Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (release op 22 mei). De volledige trailer (eindelijk), na de teaser waar we de afgelopen weken/maanden mee doodgegooid zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!