vrijdag 3 augustus 2007

Visioenen en voorkennis

Gisteravond de pilot-aflevering van 'The Dead Zone' gezien. Hoofdpersoon Johnny Smith, gespeeld door Anthony Michael Hall, ontwaakt na zes jaar uit een coma. Johnny moet proberen zijn leven weer op te pakken, terwijl om hem heen van alles veranderd is. Dat is echter niet Johnny's grootste probleem. Johnny was van nature gezegend met een goede intuïtie, een gave die zich tijdens zijn coma heeft ontwikkeld: hij krijgt visioenen als hij mensen aanraakt. Met behulp van deze visioenen weet hij een aantal ongelukken te voorkomen.

De pilot-aflevering van 'The Dead Zone' is mij goed bevallen. Anthony Michael Hall is zowel charismatisch als een beetje eng, precies goed voor de rol van Johnny. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1979. Het is al eens eerder verfilmd, in 1983, met Christopher Walken in de hoofdrol en Martin Sheen als slechterik Greg Stillson. Die filmversie heb ik ooit eens gezien, maar dat is zo lang geleden dat ik me er nauwelijks nog iets van herinner. De opzet van de serie doet sterk denken aan 'Early Edition', waarin de hoofdpersoon eveneens moet probeert dingen te voorkomen dankzij een bijzondere 'voorkennis'.

De vraag is hoe lang een serie met een dergelijke opzet interessant kan blijven. Hoe vaak kun je mensen redden zonder in herhaling te vervallen? Een doorlopend verhaal is wellicht een alternatief. De pilot toont nog weinig van een seriële opzet, hoewel de naam Greg Stillson al voorbij is gekomen. Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!