dinsdag 17 mei 2022

Verjaardaghits: 2015

Vandaag: wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de eerste week van 2015?

Verjaardaghit: Ed Sheeran - Thinking out Loud
Voorafgegaan door: Mr. Probz - Nothing Really Matters
Opgevolgd door: Galantis - Runaway (U & I)


Het zit dus zo
In februari 2014 bracht Ed Sheeran een bezoekje aan Amy Wadge, een singer-songwriter uit Wales die hij al sinds zijn 17e kent en met wie hij regelmatig samen nummers schrijft. Wadge zat wat te pielen op een gitaar terwijl Sheeran onder de douche stond. Het (beginsel van een) liedje bleef in Sheerans hoofd zitten en 's avonds begon hij samen met Wadge te schrijven, mede geïnspireerd door Van Morrison. Binnen 20 minuten (!) stond het nummer op papier en had Ed Sheeran een versie opgenomen op zijn mobiele telefoon. De volgende dag nam hij het op in de studio.

Weetjes
* Het eerste nummer ooit dat meer dan een jaar in de Engelse Top 40 stond. Tevens de eerste single ooit die meer dan 500 miljoen keer gestreamd werd op Spotify.
* De derde single van het album 'x', na 'Sing' en 'Don't'. De platenmaatschappij wilde eigenlijk 'Photograph' als derde single uitbrengen, maar de positieve reacties op 'Thinking out Loud' veranderden dat. 'Photograph' werd uiteindelijk als vijfde en laatste single van het album uitgebracht. 
* Onderscheiden met twee Grammy's: song van het jaar en beste solo-performance.

En verder...
In 2016 werd Ed Sheeran voor de rechter gedaagd door de nabestaanden van Ed Townsend, die vonden dat het nummer te veel leek op 'Let's Get It on' van Marvin Gaye, geschreven door Townsend. De zaak werd niet-ontvankelijk verklaard. In 2018 waagde Structured Asset Sales, die ook een deel van de rechten van 'Let's Get It on' bezit, een nieuwe poging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!