zaterdag 5 november 2011

Het

Taalnieuws in mainstream media, dat gebeurt niet vaak. Deze week daarentegen berichtten zowel de Volkskrant, 'Editie NL' als 'De wereld draait door' over het verdwijnen van het lidwoord 'het'. Zowel onder autochtonen als onder allochtonen wordt het lidwoord 'het' steeds minder vaak gebruikt, aldus het onderzoek waarop al deze media-aandacht is gebaseerd. Oorzaak is volgens de onderzoeker de invloed van Engelse leenwoorden, die allemaal 'de' als lidwoord krijgen.

'Editie NL' had een tekenend onderzoek. De verslaggevers gingen de straat op om te vragen welke van de drie opties 'Een mooie meisje', 'Een mooie koe' of 'Een mooie paard' de juiste was. Het slagingspercentage was helaas ontstellend laag, vooral onder jongeren. Vervolgens gingen de presentatoren uitleggen dat het-woorden onzijdig zijn en de-woorden mannelijk of vrouwelijk. Alsof alles kennis van de basisschool pardoes door alle kijkers vergeten was.

Een andere oorzaak die volgens mij onderbelicht blijft, is dat niemand meer gecorrigeerd wordt bij dergelijke fouten. Berichten op Twitter, Facebook en dergelijke hebben geen ingebouwde spellingscontrole. Als een Turkse collega van mij "die meisje" zegt, is er niemand die hem erop wijst dat dat verkeerd is. Net zolang tot we allemaal "die meisje" zeggen en dat goed Nederlands is geworden.

Dat is iets waar ik mij aan kan ergeren. Taalonderzoekers en taalkundigen zeggen regelmatig dat zij alleen maar observeren, dat zij geen politieagent willen spelen en mensen niet willen corrigeren. Dat zou de taak zijn van anderen, van docenten Nederlands bijvoorbeeld. Dat zou hetzelfde zijn als een toezichthouder op de banksector die weigert in te grijpen en vervolgens zegt dat de economieleraar op de middelbare school de eigenlijke schuldige is.

Ik zou graag eens een taalkundige zien die zich inzet voor het behoud van de taal en die zich niet verschuilt achter het standaard 'taal is een levend iets'-excuus.

1 opmerking:

  1. Misschien kun jij van carrière veranderen en taalkundige worden? Ik denk dat je er best goed in zou zijn.

    xxx Mrs Attorama

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie op dit bericht achter!