dinsdag 2 augustus 2011

Gorrillaz – The Fall

Nieuw in de platenkast: 'The Fall' van Gorrillaz. Dit tussendoortje van de virtuele band was in eerste instantie uitsluitend beschikbaar als exclusieve download via de Gorrillaz-website en werd in april als officieel album uitgebracht. 'The Fall' verdient alleen al vanwege de totstandkoming een bijzondere plek in de muziekgeschiedenis: het album werd geheel met de iPad en verschillende apps opgenomen.

'The Fall' werd opgenomen in oktober, tijdens de Amerikaanse tournee van Gorrillaz. De titels van de albumtracks zijn dan ook sterk geografisch van aard en lijken wel haast een routebeschrijving: 'Phoner to Arizona', 'The Joplin Spider' en 'The Snake in Dallas' bijvoorbeeld. Er lijkt eveneens sprake van een zekere stijlbreuk: de gebruikelijke rap- en hiphop-invloeden en talrijke gastbijdragen zijn ver te zoeken op 'The Fall'.

In plaats daarvan zijn er veel instrumentale nummers, veel onconventionele geluiden en instrumenten en neemt Damon Albarn vrijwel alle vocalen voor zijn rekening. Een nog experimenteler album dan anders dus. Des te opvallender is het dat vooral de nummers waarin juist wel gastbijdragen geleverd worden, zoals 'Hillbilly Man', 'Aspen Forest', 'Bobby in Phoenix' boven de rest van het album uitsteken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!