maandag 20 juni 2011

De meester: de val – Guillermo del Toro & Chuck Hogan

Deel twee van de vampiertrilogie van regisseur Del Toro en misdaadschrijver Hogan. Deel een eindigde met een ontzettende cliffhanger en zonder wezenlijke verbetering van de situatie waarin de helden zich bevonden. Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: in 'De val' wordt het eigenlijk alleen maar beroerder. Er worden weliswaar wat (kleine) successen gevierd, maar 'De val' eindigt nog grimmiger dan het eerste deel. Een opmaat voor het derde deel, uiteraard.

'De val' is een aardig vervolg, maar toch allemaal net wat minder beklemmend dan 'De meester'. Het voelt een beetje alsof in deel 1 alle schaakstukken geïntroduceerd zijn, alles op het bord gezet is en alle spelregels uitgelegd zijn, terwijl in deel 2 hooguit de stukken wat heen en weer geschoven worden. Hopelijk is dit onderdeel van de opbouw naar deel 3, waarin die opbouw uiteraard beloond moet worden.

Wat opbouw betreft, biedt 'De val' een paar leuke verrassingen. De lezer wordt een paar keer behoorlijk op het verkeerde been gezet. Zo worden sommige personages op uitvoerige wijze geïntroduceerd, op een manier die een uitgebreide rol in het verhaal lijkt te voorspellen, om vervolgens die personages na een paar bladzijden helemaal niet meer terug te laten keren. Hetzelfde geldt voor een groepering die op het einde van 'De meester' werd geïntroduceerd, maar die in 'De val', helaas voor onze helden, geen rol van betekenis meer kan spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!