dinsdag 2 maart 2010

Herinnert u zich deze nog? 1995

Deze week: 'Het beste uit de Mega Top 50 van 1995'.

1. Onbetwiste klassiekers
* Vangelis – Conquest of Paradise. Hét bewijs dat je ook met een instrumentaal nummer een grote hit kunt storen.
* Seal – Kiss from a Rose. In 1994 lukte het niet om van dit wonderschone liedje een hit te maken. In 1995 was dit wél mogelijk door het op de soundtrack van 'Batman Forever' te plaatsen.
* Extince – Spraakwater. Waar de Osdorp Posse al jaren aan werkte, lukte Extince: de grote doorbraak van de Nederhop.

2. O ja, die hadden we ook nog
* Meat Loaf – I'd Lie for You (And That’s the Truth). Meat Loaf probeerde, met beduidend minder succes, het trucje van 'I'd Do Anything for Love' nog eens te herhalen.
* Jimmy Cliff & Lebo M – Hakuna Matata. Een liedje zonder zorgen, uit 'The Lion King'.
* Marco Borsato – Waarom nou jij? Je zou verwachten dat een nummer 1-hit gedenkwaardiger zou zijn, maar de voorganger 'Dromen zijn bedrog' overschaduwde deze plaat behoorlijk.
* Scatman John – Scatman. Sympathieke poging om scat bekend te makken bij een jong publiek, die wonderwel nog slaagde ook.

3. Plaatsvervangende schaamte
* Rolf X. Wouters – Zet de tijd even stil. Een Nederlandstalige versie van 'Dear Mama' van 2Pac, maar dan zonder het benodigde raptalent.
* Celine Dion – Think Twice. Zoals wel vaker bij de liedjes van Celine Dion: dijk van een stem, maar gebrekkig repertoire.
* Gompie – Alice, Who the X Is Alice. Deze plaat heeft er eigenhandig voor gezorgd dat 'Living Next Door to Alice' nooit meer gedraaid kan worden zonder dat iemand er 'lollig' doorheen gaat schreeuwen.
* De Smurfen – No Limit. Zouden Pierre Kartner en Peyo het ooit zo bedoeld hebben?

4. Wat is daar ooit van geworden?
* The Connells – ’74-’75. Alleraardigst plaatje, maar niets meer van vernomen sindsdien.
* Adiemus – Kayama. Heerlijk atmosferische, zweverig-ontspannen muziek. Veelbelovend, maar bleek een eendagsvlieg.
* Eternal – 'Oh Baby I' en Coolio – 'Gangsta's Paradise'. In eigen land, respectievelijk Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, scoorden Eternal en Coolio hit na hit, maar in Nederland bleef het hierbij.

5. Wie? Hoe? Wie in godsnaam?
* Alejandro Sanz – La fuerza del corazon
* Todd Terry Project – Weekend
* Mighty Dub Cats – Magic Carpet Ride

Verder leek de eurodance in 1995 over zijn hoogtepunt heen en schoven de dance-hits meer op in de richting van rave en happy-hardcore. Denk bijvoorbeeld aan 'Rainbow in the Sky' van Paul Elstak, 'Wonderful Days' van Charly Lownoise en Mental Theo en 'I Wanna Be a Hippy' van Technohead.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!