donderdag 14 mei 2009

Engelen en demonen

Zojuist teruggekeerd van een bezoek aan 'Angels and Demons'. (Voor domme lezers die nooit eens uitgebreid alle details op de flaptekst doorspitten, zoals de oorspronkelijke titel, is op alle Nederlandse reclame-uitingen 'Het Bernini Mysterie' toegevoegd.) Tom Hanks kruipt na 'The Da Vinci Code' voor de tweede keer in de huid van symboloog Robert Langdon, met Ron Howard voor de tweede keer als regisseur.

Robert Langdon moet in Rome een ramp zien te voorkomen als er gedreigd wordt met een aanslag. Het hoe en waarom hierachter moet u zelf maar gaan bekijken. Bij vervolgfilms is een vergelijking met het origineel vrijwel niet te vermijden en van dat mechanisme zal ik dan ook gebruik maken. 'Angels and Demons' is op vrijwel alle vlakken een verbetering ten opzichte van 'The Da Vinci Code'. Er zit meer vaart in het verhaal, de plot is logischer van opbouw en er is veel minder historische uitleg nodig om alles aan de man te brengen.

Na een korte uitleg over de Illuminati wordt 'Angels and Demons' een spannende race tegen de klok, niets meer en niets minder. Dat is dan misschien ook het grootste bezwaar tegen de film: het is een aardige thriller, maar niet meer dan dat. Een spannende film, waaraan je kunt zien dat de makers een groot budget tot hun beschikking hadden – zo werden hele stukken van Rome tot in detail nagebouwd – maar het beklijft allemaal nauwelijks. Behalve dan misschien de finale, waar wel erg veel wordt gevraagd van het voorstellingsvermogen van de kijker.

N.B. De film 'Angels and Demons' is het vervolg op de film 'The Da Vinci Code', terwijl dat bij de boeken juist omgekeerd was. De film speelt zich nadrukkelijk nĂ¡ het vorige deel af en daar wordt af en toe ook naar verwezen. Iemand die het in zijn of haar recensies over een 'prequel' heeft, heeft ofwel de volgorde verkeerd begrepen of onvoldoende kennis van de Engelse taal.

Nieuwe trailers:
* The Proposal (release op 18 juni). Romantische komedie waarin bazin Sandra Bullock werknemer Ryan Reynolds ten huwelijk vraagt voor een verblijfsvergunning.
* Duplicity (release op 28 mei). In Florida al gezien, maar ik ben blij dat we deze trailer van tevoren niet gezien hebben: het verhaal wordt al volledig weggegeven.
* Public Enemies (release op 2 juli). De nieuwe van regisseur Michael Mann. In de jaren dertig maakt John Dillinger (Johnny Depp) Amerika onveilig met een serie bankovervallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!