donderdag 4 december 2008

Oorlogswinter

Vanavond 'Oorlogswinter' gezien, de langverwachte film naar het boek van Jan Terlouw. Al hielp dat mij niet veel, aangezien ik het boek nooit gelezen heb. Een uitstekende film, mooi gemaakt en met een keur aan Nederlandse acteurs, die echter vooral in bijrollen fungeren. De film wordt gedragen door debutant Martijn Lakemeier, die een bijzondere prestatie neerzet.

De viertienjarige Michiel droomt ervan verzetsheld te worden. Als in de Hongerwinter een Engelse soldaat landt in de bossen bij zijn huis, ziet Michiel zijn kans schoon om heldendaden te verrichten. Hij kijkt op tegen zijn oom, die in het verzet zit, en kijkt neer op zijn vader, die zich veel te slap opstelt tegenover de Duitsers. Gaandeweg raakt Michiel in velerlei problemen verzeild en leert hij belangrijke levenslessen over grijstinten – in oorlogstijd is niets zo zwart-wit als het lijkt.

'Oorlogswinter' heeft een aantal indrukwekkende scènes. Zo is er een executiescène die door merg en been gaat. Ook in de scène waarin een konijn gevild wordt, werd het het merendeel van het publiek iets te veel. Een mooie, uitstekende film – met een goede nasynchronisatie, hulde!

Nieuwe trailers
* Yes Man (release op 8 januari). Komedie waarin raspessimist Jim Carrey leert om 'ja' te zeggen tegen de leuke, vreemde dingen in zijn leven.
* Spion van Oranje (release op 5 februari). Paul de Leeuw in een persiflage op James Bond en Jason Bourne. Ook met Jennifer Hoffman en Najib Amhali.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!