donderdag 23 oktober 2008

Longtemps

Gisteravond in Cinerama naar 'Il y a longtemps que je t'aime' gegaan. Ontzettend mooie film. Juliette, een schitterende hoofdrol van Kristin Scott Thomas, komt na 15 jaar uit de gevangenis en wordt opgevangen door haar zusje Lea (Elsa Zylberstein). Beetje bij beetje probeert Juliette haar leven weer op gang te krijgen. Langzaamaan wordt duidelijk wat er gebeurd is, met een zeer aangrijpende finale tussen beide zussen als emotioneel hoogtepunt.

De ontrafeling van waarom Juliette in de gevangenis heeft gezeten vindt met kleine plukjes her en der verspreid over de film plaats. De plot uit de doeken doen zou zonde zijn en dat ga ik dan ook niet doen. Kristin Scott Thomas zet Juliette met verve neer als een kwetsbare, gebroken vrouw die heel voorzichtig nieuwe stapjes op haar levenspad zet. De relatie met haar zusje opnieuw opbouwen, een baan vinden en romantische verwikkelingen – Juliette staat voor een grote opgave.

Een licht kritiekpuntje van mijn kant is dat het leven in Frankijk, Nancy om precies te zijn, wel erg geromantiseerd wordt neergezet. Een zonnige picknick met de hele familie op het platteland, discussies tussen (quasi-) intellectuelen waarbij de wijn rijkelijk vloeit, etc. Anderzijds vormen de levenslust en het optimisme die van deze scènes uitgaan een mooi contrast met de gesloten, afgezonderde Juliette. Regie en scenario zijn van Philippe Claudel, die zelf jarenlang docent was in de gevangenis.

Nieuwe trailers:
* Wolke Neun (releasedatum nog onbekend). Duitse man op hoge leeftijd gaat een relatie aan met een veel jongere vrouw. Vreemd aandoende trailer, die slechts één scène beslaat.
* Young at Heart (release op 30 oktober). Documentaire over een seniorenkoor dat zich vol overgave stort op nieuw materiaal: pop, rock en punk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!