zaterdag 26 juli 2008

The Dark Knight

Donderdagavond naar de langverwachte 'The Dark Knight' gegaan. In één woord: wow. Ongelooflijk goed. Een van de weinige films die de hype waarmaken. Met een waanzinnige Heath Ledger als The Joker, Aaron Eckhart als de tragische Harvey Dent en natuurlijk Christian Bale in de titelrol. Bovendien heeft Maggie Gyllenhaal (woehoe!) de rol van Katie Holmes (boeh!) overgenomen.

Ik ben behoorlijk kritisch als het om films gaat. Doorgaans weet ik altijd wel een of meerdere elementen van een film aan te wijzen die niet naar mijn zin zijn. Bij 'The Dark Knight' heb ik echter werkelijk niets kunnen verzinnen. Alles klopt gewoon aan deze film. De rolbezetting, de plotontwikkelingen, de uitwerking van de personages – alles. Misschien dan één minpuntje: de film is te snel voorbij.

'The Dark Knight' kent twee verhaallijnen: de chaos die The Joker in de stad veroorzaakt en de opkomst van openbaar aanklager Harvey Dent. In eerste instantie zijn de twee verhaallijnen nog gescheiden, maar in de loop van de film raken de twee steeds meer met elkaar vervlochten. Harvey Dent is de 'witte ridder' van de stad, een man die Gotham City wil ontdoen van al het tuig. Maar als je personage Harvey Dent heet in een Batman-film, weet je natuurlijk al welke kant dat opgaat...

Heath Ledger is de laatste tijd al veel geroemd om zijn rol als The Joker. Volkomen terecht. Hij weet een maniak neer te zetten, een sadistische, chaotische gek – geheel zoals The Joker bedoeld is. Niet zoals Jack Nicholson in 1989, die op zich een leuke filmschurk neerzette, maar die eigenlijk gewoon zichzelf speelde. Heath Ledgers Joker is ongrijpbaar, onredelijk en opereert schijnbaar zonder doel. Of toch wel?

Ga zelf maar eens kijken. Als je, zoals de gemiddelde Nederlander, maar één keer per jaar naar de bioscoop gaat, ga dan naar 'The Dark Knight'.

Nieuwe trailers:
* Hellboy II: The Golden Army (release op 21 augustus). Na de teaser vorige keer ditmaal de volledige trailer. Ron Perlman en consorten proberen de wereld te redden, onder regie van de illustere Guillermo del Toro.
* Get Smart (release op 14 augustus). Steve Carell in zijn gebruikelijke, flauwe vorm: een 'Johnny English'-achtige parodie op de spionagefilms, James Bond in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!