zondag 2 december 2007

Nieuwe muziek (2)

Stereophonics – Pull the Pin
‘Pull the Pin’ is alweer het zesde studioalbum van The Stereophonics. De groep uit Wales brak in 1997 door, meeliftend op het succes van de Britpop in het algemeen en Oasis in het bijzonder. In de afgelopen tien jaar heeft de groep zich steeds meer richting de alternatieve rock ontwikkeld en grote voorbeeld Oasis steeds verder achter zich gelaten. Een verstandige keuze, want wie heeft er de laatste jaren nog wat muzikaal interessants van Oasis gehoord?

Op de voorganger ‘Language, Sex, Violence, Other?’ werd drummer Stuart Cable vervanger door nieuwkomer Javier Weyler. Ik weet niet in hoeverre Weyler betrokken is bij het schrijven van de muziek, maar een feit is dat de band sindsdien een stuk steviger klinkt. Bij het beluisteren van ‘Pull the Pin’ deed de band bij vlagen denken aan klassieke hardrockers à la Black Sabbath en ik meende zelfs een vleugje Aerosmith te herkennen.

‘Pull the Pin’ is een logisch vervolg op de voorgaande Stereophonics-albums. De groep mag dan ook met recht een van de belangrijkste Britse rockbands van deze tijd genoemd worden. Net iets steviger en rockender dan de voorganger, wat bij het vorige album ook al zo was. De enige kritiek die ik dan ook mogelijk op ‘Pull the Pin’ zou kunnen hebben, is dat het te weinig vernieuwend is en te veel in de lijn der verwachting ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!