zondag 18 november 2007

Cuba: een verslag

dinsdag 30 oktober
* Bijna twee uur vertraging met de vlucht vanaf Schiphol. Bij elkaar dus een reistijd van ongeveer twaalf uur. Het was een combinatie van piloten die vastzaten in de file en de resten van een tropische storm rond Holguin.
* Onderweg ‘Casino Royale’ gekeken, die een halfuur korter was dan thuis op dvd of in de bioscoop. Alle belangrijke of sappige stukken waren er uit geknipt, terwijl ze daar later wel weer naar verwezen. The bitch isn’t dead?
* Het was aardedonker onderweg van het vliegveld van Holguin naar het resort in Guardalavaca. Het was slecht weer en af en toe lagen er halve bomen over de weg. Om kwart over acht ’s avonds kwamen we aan bij hotel Brisas.

woensdag 31 oktober
* Geen al te beste eerste indruk: een kakkerlak in de badkamer en een lekkend plafond. Gelukkig was het personeel er als de kippen bij om alles te verhelpen, dus dat was dan wel weer positief. En ik heb de belangrijke les geleerd dat je kakkerlakken niet moet doodtrappen omdat dan alle eitjes verspreid worden.
* Onze hotelkamer is zonder twijfel de grootste die ik ooit gezien heb.
* Het kamermeisje heeft alle handdoeken in onze kamer in de vorm van een hartje gevouwen.
* Met paard en wagen een tochtje gemaakt door Guardalavaca. De armoede is ontstellend. De mensen wonen hier in huizen die in Nederland allang onbewoonbaar zouden zijn verklaard. Wat hebben wij het eigenlijk toch goed.
* We hebben nog steeds een staartje van de orkaan Noelle.
* Hotel Brisas is een enorm uitgestrekt complex. Er is een heel lang strand, meerdere zwembaden en verschillende restaurants.

donderdag 1 november
* Excursies geboekt voor de rest van de vakantie.

vrijdag 2 november
* Het weer houdt nog steeds niet over. Weinig zon, veel regen. Het regende op een gegeven moment zo erg dat het warmer was om in zee te gaan zwemmen dan om op het strand te blijven liggen. Er schijnt ook nog een nieuwe storm op komst te zijn.
* We zijn op bezoek geweest bij een boerderij en bij een paar Cubaanse gezinnen. Het is ongelooflijk hoe gastvrij deze mensen zijn en tegelijk zo armoedig.
* Diner genuttigd in een visrestaurant even verderop langs de kust. We waren de enige klanten. Niet echt sfeervol – alleen maar tl-licht – maar de vis was werkelijk uitstekend.
* Mijn neefje EV en ik hebben aan de danswedstrijd meegedaan. Wij vermoeden doorgestoken kaart: er stond 5 houten klazen in de finale. ;) Ik had de pech in de voorronde onder andere salsa en merengue te krijgen, waarvan ik nauwelijks de basis kende. Toch heb ik dapper mijn best gedaan.

zaterdag 3 november
* Op jeepsafari geweest. We werden om acht uur opgehaald bij het hotel. We zijn eerst naar een natuurpark gegaan, waar we hebben paardgereden. Dat had ik nog nooit gedaan; een unieke ervaring dus. Hoe zet je een Cubaans paard in zijn versnelling? Gewoon “vamos” of “rapido” zeggen.
* Een struisvogel gevoerd en op zijn rug gezeten.
* Jetski gevaren. Kwam wat moeilijk op gang; zal wel een diesel geweest zijn.
* Ritje met de ossenkar gemaakt, voortgetrokken door Rosa en Paloma. Onderweg gestopt omdat een van de twee dorst kreeg en prompt modder begon te drinken.
* Geluncht bij de baai waar Columbus geland is.
* Met de jeeps door allerlei dorpjes gereden. De armoede is schrijnend. Half vergane huizen worden hier niet afgebroken, maar gewoon bewoond.
* Er zijn werkelijk overal geiten, kippen, kalkoenen, zwijnen, paarden en koeien op straat.

zondag 4 november
* Rustdag.
* Massale instroom van Canadezen. Er is namelijk een ander resort ontruimd vanwege de storm en de gasten zijn allemaal in ons hotel ondergebracht.
* Mijn tante NM is door enkele Canadezen herkend als “de zus van T”.

maandag 5 november
* Een auto gehuurd en tochtjes gemaakt naar Banes en Holguin. Cuba is een ontzettend mooi land en het contrast met de armoede is dan ook enorm groot.
* Excursies geboekt: tour door Holguin, sigarenfabriek en zwemmen met dolfijnen.
* De familie uit Canada is er! Een weerzien met veel mensen die ik (vele) jaren niet meer had gesproken. Ontzettend leuk! Ik geloof dat we nog nooit zoveel familie bij elkaar gehad hebben.

dinsdag 6 november
* Havana bezocht. Een schitterende stad, maar wel met twee gezichten. Enerzijds veel mooie (oude) gebouwen, maar anderzijds ook veel krottenwijken. Onze gids was erg leuk en wist ons hier en daar allerlei historische wetenswaardigheden bij te brengen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet de ideeën van schrijver José Marti aan de basis stonden van de Cubaanse revolutie.
* Wel een lange zit: van 06.00 tot 23.00 uur doorlopend in touw geweest.
* Veel toeristische verwijzingen naar Ernest Hemingway en erg veel propaganda voor Fidel Castro en Ché Guevara. Op iedere straathoek hangen spandoeken voor het socialisme en/of tegen George Bush.

woensdag 7 november
* Tanning day. Veel zonnen dus.
* Bruiloft van vrienden van mijn tante uit Canada.

donderdag 8 november
* Het weer is opnieuw slecht.
* Mijn zusje en de vriend van mijn nichtje zijn geveld door de drank. Niet geheel ontoevallig lijken hun voornamen sterk op elkaar…

vrijdag 9 november
* De reden dat we allemaal naar Cuba gekomen zijn: de bruiloft van mijn tante. Het was een heerlijk ontspannen ceremonie op het strand. Ik heb nog nooit eerder een bruidegom in korte broek gezien. De hele familie bij elkaar; een unieke ervaring. ’s Avonds hebben we allemaal gedineerd bij de Italiaan. In één klap heb ik er een heleboel (stief-) familie bij.
* Mijn tante was bijzonder ontroerd toen we ons cadeau gaven, een selectie van jeugdfoto’s en andere foto’s uit de tijd dat ze nog in Nederland woonde.

zaterdag 10 november
* Gezwommen met dolfijnen. Ongelooflijk leuk! Onze gids in de bus bleek tevens de ceremoniemeester van de dolfijnenshow te zijn en kon niet ophouden met praten. We konden de dolfijnen onder andere kusjes geven, omhelzen, kietelen en meeliften op de vinnen. Op het einde kregen we nog een leuke show, ook met zeeleeuwen.
* Laatste avond met de hele familie bij elkaar. Nogmaals, deze vakantie was een unieke kans om iedereen bij elkaar te krijgen. Mijn tante heeft de cadeaus van haar ABC uitgepakt, waarbij ze opnieuw tot tranen geroerd werd.

zondag 11 november
Afscheid van de Canadese tak van de familie. Niet te geloven hoe snel de afgelopen week voorbij gegaan is. Schitterend om iedereen weer eens te zien. Het was dan ook een emotioneel afscheid, dat het best te merken was bij mijn nichtje.

maandag 12 november
In één ruk ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk uitgelezen.

dinsdag 13 november
* Laatste volle dag op Cuba. Een bezoek aan Holguin en aan de sigarenfabriek stonden op de planning. Helaas is dat allemaal niet doorgegaan. We waren keurig op tijd bij de receptie, maar we werden niet opgehaald. We hebben wel netjes ons geld terug gekregen, maar het was toch een beetje een domper op onze laatste dag.
* ’s Avonds voor de laatste keer met zijn allen bij elkaar.

woensdag 14 november
* Om half tien verzamelen bij de villa-uitgang van het resort. We hebben afscheid genomen van mijn tante en ‘nieuwe’ oom. We hebben werkelijk een geweldige vakantie gehad. Schitterend om hierbij aanwezig geweest te zijn.
* De busrit naar Holguin duurde ongeveer een uur. We vlogen eerst naar Cancun, dus we kunnen zeggen dat we ook nog even in Mexico geweest zijn. Alles verliep voorspoedig; op het vliegveld van Cancun hadden we nauwelijks tijd om bij te komen of we moesten het vliegtuig alweer in. Rond 16.00 uur Mexicaanse tijd – een uurtje vroeger dan op Cuba – vertrokken we richting Schiphol.

donderdag 15 november
* Rond 09.00 uur kwamen we aan op Schiphol. Het was ontzettend koud. Twee graden boven nul, ongeveer 25 graden kouder dan we gewend waren de afgelopen week. We hebben afscheid genomen van de rest van de familie. Daarna hadden we veel wassen, strijken en boodschappen doen in het vooruitzicht.
* Vreemd soort schizofrenie. Voor mijn gevoel liep ik gisteren nog in tropische temperaturen langs het strand, terwijl ik vanmorgen de auto moest krabben en ’s middags in de supermarkt gevulde speculaas heb gekocht.

Een paar foto's
Nog een paar foto's
De laatste foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!