maandag 26 november 2007

Are you the one they call Beowulf?

Dit weekeinde hebben we ‘Beowulf’ gezien. Niet echt geslaagd, maar daarover later meer. Eerst even een kleine geschiedenisles. De film is gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit de 8e eeuw en is niet zomaar een verhaal. ‘Beowulf’ is het startpunt van de Engelse literatuur. Het is niet zomaar een heldendicht, het is HET epische heldendicht. Voor ‘Beowulf’ was er niets; de hele Engelse (en Westerse) literatuur is ermee begonnen. Zonder de epiek geen romans en zonder ‘Beowulf’ geen epiek.

Een verfilming van ‘Beowulf’ heeft dus heel wat gewicht mee te torsen. Helaas slaagt de versie van regisseur Robert Zemeckis er niet in om boven een standaard fantasy-film uit te komen. ‘Beowulf’ is geen slechte film, maar gewoon niet bijzonder. Een vrij standaard verhaal over een held die een dorpje moet bevrijden van een demon, al is de film misschien iets bloediger dan we van animatiefilms gewend zijn. Dat is jammer, aangezien held der helden Beowulf een betere film had verdiend.

Dat gezegd hebbende, ‘Beowulf’ is een ongekende technische en visuele prestatie. De animatie is werkelijk schitterend en zet de nieuwe standaard. De personages zien er soms zo levensecht uit dat je jezelf eraan moet blijven herinneren dat ze in hun geheel uit de computer komen. Hier en daar doen sommige personages nog wat houterig aan en ook de gelaatsuitdrukkingen zouden af en toe wat beter kunnen, maar het is ongelooflijk hoe ver de digitale techniek inmiddels opgerukt is.

Nieuwe trailers:
* National Treasure: Book of Secrets (release op 10 januari). Nicholas Cage op herhaling. De eerste film was een schaamteloze rip-off van ‘The Da Vinci Code’ en dit vervolg lijkt niet veel beter.
* TBS (release op 24 januari). Een uitstekende teaser van deze nieuwe Nederlandse film; een van de beste van de laatste tijd. Geen idee waar de film over gaat, maar de teaser is intrigerend genoeg om de nieuwsgierigheid te prikkelen.
* I Am Legend (release op 20 december). De volledige trailer deze keer. Veel meer op actie gericht dan de teaser, waarbij helaas ook veel meer van de plot van de film wordt weggegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!