zaterdag 27 oktober 2007

Michael Clayton

Gisteravond in Pathé De Kuip ‘Michael Clayton’ gezien. Schitterende, geniale film. Misschien wel een van de beste films die ik de afgelopen paar maanden in de bioscoop gezien heb. George Clooney raakt als ‘klusjesman’ van een groot advocatenkantoor in allerlei smerige zaakjes verwikkeld wanneer een vooraanstaande collega, gespeeld door Tom Wilkinson, een zenuwinzinking krijgt. Aan Michael Clayton de taak om de hele boel recht te trekken en vooral uit de publiciteit te houden. ‘The truth can be adjusted’ is dan ook het terechte motto van deze film.

De film zet je aan het denken hoever je voor je werkgever moet gaan. Tot welke grens is het geoorloofd om je uit de naad te werken? Tegen welke prijs, letterlijk en figuurlijk? Waar ligt het morele breekpunt? Allemaal vragen die ‘Michael Clayton’ oproept. Clooney zit goed in zijn rol, Tilda Swinton is heerlijk ijzig en Tom Wilkinson is simpelweg uitmuntend. Echt, Tom Wilkinson is een van de beste acteurs van dit moment. Die man kan gewoon echt alles en het is niet meer dan terecht dat hij de laatste jaren steeds meer grote films krijgt.

‘Michael Clayton’ is geen film voor de massa. (Geen tieten-schieten-helikopters, als je daarvan houdt, zit je hier niet op je plek.) Het is een film die zichzelf en zijn publiek heel serieus neemt. Allerlei plotlijntjes die hier en daar worden uitgezet en waarvan de kijker zelf geacht wordt te onderzoeken wat de betekenis hiervan is. Je wordt als kijker voortdurend aangespoord aanwijzingen te zoeken en daar word je dan ook voor beloond. Geen scènes met al te veel uitleg, zoals “Oh, maar met dit document kunnen we bewijzen dat…” of “Je ziet je zoontje zo weinig omdat je te veel in je werk opgaat”. Geen avondje popcornvermaak – ga dan maar naar zoiets als ‘Rush Hour 3’ – maar een film die je aan het denken zet. Nogmaals, ‘Michael Clayton’ is een schitterend, geniale film.

Nieuwe trailers:
* Atonement (release op 1 november). We hadden al een teaser gezien, maar gisteren kregen we de volledige trailer. Ziet er nog steeds erg interessant uit. Na de vakantie dan maar naartoe.
* The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (release op 8 november). Alsof de filmtitel al niet genoeg verraadde; de trailer laat al helemaal niets meer aan de verbeelding over.
* Sicko (release op 22 november). Documentairemaker Michael Moore slaat soms wat door naar de propagandistische kant, maar is in ieder geval altijd vermakelijk. Deze keer neemt hij de Amerikaanse gezondheidszorg onder de loep.
* Lions for Lambs (release op 8 november). Van en met Robert Redford, Meryl Streep en Tom Cruise in een kritische film over de rol van de politiek bij militaire conflicten. Films geregisseerd door Redford zijn nagenoeg altijd pareltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!