woensdag 8 augustus 2007

Heerlijke pulp

Gisteravond weer eens naar de sneak preview geweest. We kregen 'Planet Terror' voorgeschoteld, het door Robert Rodriguez gemaakte deel van het Grindhouse-project. Een heerlijke pulpfilm, geheel in de stijl van de grindhouse B-films uit de jaren zeventig. Een film die lekker over de top is en zich daar geen moment voor schaamt. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Rose McGowan en Freddy Rodriguez (geen familie van). Het verhaal laat zich heerlijk kort samenvatten: zombies vallen een dorpje aan. Veel grof en nodeloos geweld dus, met een dikke knipoog.

Voor een uitgebreide filmanalyse moet je niet bij 'Planet Terror' zijn. Rodriguez heeft er alles aan gedaan om zijn film een hommage te maken aan de B-films uit de jaren zeventig. Dat betekent dus nauwelijks een verhaal, negatieven die expres bekrast zijn, filmbeelden die van kleur verschieten, ontbrekende scènes en acteurs die zelden meer tekst hebben dan one-liners. En natuurlijk grote hoeveelheden (nep-) bloed. Een heerlijke ervaring voor filmliefhebbers dus, zeker voor iemand die ooit eens wat van die B-klassiekers gezien heeft. Het enige nadeel is dat je zonder kennis van deze voorgeschiedenis een stuk minder van 'Planet Terror' kan genieten. In dat geval zul je het al gauw gewoon een slechte film vinden.

Trailers:
* Machete. Geheel in de stijl van grindhouse: een nep-trailer voor een niet-bestaande film met Danny Trejo. Door het succes van 'Death Proof' en 'Planet Terror' komt het waarschijnlijk zelfs nog eens tot een daadwerkelijke verfilming.
* The Dark Is Rising. Weinig origineel aandoende fantasy-verfilming over een jongetje dat ontdekt dat hij de wereld moet redden. Op basis van de poster en de trailer dacht ik dat Viggo Mortensen meespeelde, maar dat blijkt toch echt Christopher Eccleston te zijn.
* Crank. Actiefilm met Jason Statham. Een vergelijkbaar uitgangspunt als 'Speed', maar dan met iemands hartslag die een bepaald tempo moet blijven aanhouden in plaats van een bus. Heeft het opvallend goed gedaan in de VS.
* The Brave One met Jodie Foster en Death Sentence met Kevin Bacon. Twee films met een vergelijkbaar onderwerp, namelijk iemand die na een persoonlijke tragedie het recht in eigen hand neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!