woensdag 29 augustus 2007

Graatmagere uithangborden

De programmering van het nieuwe RTL 8 is voor KN tot dusver een groot succes. Het blok van Dr Phil en Oprah vindt gretig aftrek. (En het geeft mij een geldig excuus om snel iets anders te gaan doen.) Gisteren was er daarentegen een onderwerp bij Dr Phil dat zowaar relevant leek: of fotomodellen te mager zijn. De tv-psycholoog vond dat de modewereld een negatief signaal afgaf door alleen graatmagere modellen te gebruiken. Dit zou er bij (jonge) meisjes toe leiden dat die zich uithongeren om aan dit schoonheidsideaal te voldoen.

Een aanwezige gast uit de modewereld ging hier tegenin en zei dat ontwerpers alleen maar kleding willen verkopen. Modellen zijn niet meer dan uithangborden, zo was zijn punt. De mode-industrie zou ten onrechte de schuld krijgen; alle media zouden slanke mensen positiever belichten dan dikke. Fotomodellen worden met veel glamour gepresenteerd, maar als dik in de mode zou zijn, zouden fotomodellen ook dikker zijn.

In de loop van de uitzending zwaaide de discussie alle kanten op, maar in essentie had de mode-expert wel gelijk. Mensen moeten niet proberen om hetzelfde figuur te krijgen als de fotomodellen op de catwalk. Dat is in de meeste gevallen niet realistisch en bovendien gevaarlijk voor de gezondheid. Mensen moeten wél het idee krijgen van "oh, wat een mooie kleding!" en "dat wil ik ook hebben". Ze kunnen zich beter inzetten voor het voor zichzelf betaalbaar maken van designer-kleding dan voor de onmogelijke opgave om in een maatje 34 te passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!