dinsdag 31 juli 2007

nBSG

Afgelopen weekeinde hebben KN en ik eindelijk de laatste aflevering van het eerste seizoen van 'Battlestar Galactica' gekeken. Ik schrijf bewust "eindelijk" omdat we over deze serie aanmerkelijk langer gedaan hebben dan over bijvoorbeeld een seizoen van 'The 4400' of 'Prison Break'. Omdat het hier een remake betreft, of "re-imagining" in de woorden van producent Ronald D. Moore, wordt de serie ook wel aangeduid als 'new BSG'. Op de online forums wordt dit al gauw verbasterd tot 'nuBSG' of 'nBSG'.

In de inleidende miniserie van nBSG, die ik voor het gemak maar even tot deel van het eerste seizoen reken, worden de 12 koloniën van de mensheid aangevallen door de Cylons, nota bene door de mensheid zelf gecreëerd. Onder leiding van de Battlestar Galactica gaat de vloot van de resterende bevolking, zo'n 50.000 personen in totaal, op zoek naar de mythische, 13e kolonie van de mensheid: de Aarde. Die zoektocht wordt voortdurend bemoeilijkt door de Cylons, die mogelijk de menselijke vloot geïnfiltreerd hebben.

De serie is sterk militaristisch van aard en eerder te vergelijken met een serie aan boord van een vliegdekschip dan met een sf-serie. nBSG is min of meer episodisch van aard, dus met een duidelijk afgebakend en afgesloten verhaal binnen één aflevering. Veel minder serieel dan vergelijkbare series als 'Lost', 'Heroes', 'The 4400' of 'Prison Break' dus. Wel is er veel aandacht voor continuïteit; gebeurtenissen in de ene aflevering hebben (blijvende) gevolgen in de aflevering die volgt. Als bijvoorbeeld iemand zijn/haar been breekt, zie je diegene de volgende aflevering(en) daarvan herstellen. In de meeste tv-series is van dergelijke continuïteit helaas geen sprake.

De laatste aflevering van het eerste seizoen, 'Kobol's Last Gleaming', zet de verhoudingen binnen de vloot op scherp en werpt een aantal crises op die niet zo één-twee-drie op te lossen zullen zijn in het tweede seizoen. De cliffhanger waarmee het eerste seizoen wordt afgesloten is overigens een van de meest schokkende en onverwachte die ik ooit gezien heb...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!