vrijdag 27 april 2007

Wat maakt een goede tv-serie?

Voor het eerst sinds tijden weer eens een volle aflevering gezien van 'ER'. Ik zat er meteen weer helemaal in. Hoe doen de makers dat toch? Dat bracht me bij de vraag wat precies een tv-serie tot iets goeds maakt. Normaal gesproken kijken we op donderdag naar 'Ghost Whisperer', gevolgd door 'House MD'. In bed zien we dan de laatste tien minuten van 'ER'. Waarom vind ik 'House' en 'ER' nu wel goede series en 'Ghost Whisperer' niet? 'Ghost Whisperer' had mijns inziens veel potentie, maar verviel al snel tot het type 'geest van de week'. De enige interessante afleveringen zijn wanneer ze eens wat anders doen met dat thema. Zelfs de bekoorlijke verschijning van Jennifer Love Hewitt kan er geen goed meer aan doen. Meestal doe ik dan ook wat anders als KN 'Ghost Whisperer' opzet.

De vraag is dan waarom ik 'House' wél een goede serie vind. Die serie is ook sterk episodisch van aard en kan makkelijk geclassificeerd worden als 'patiënt van de week'. Toch zitten er in 'House MD' een aantal sterke continuïteitselementen, zoals de vriendschap tussen House en Wilson, het flirten tussen House en Cameron e.d. Op die manier krijgt een serie meerwaarde; het wordt de moeite waard om de volgende week verder te kijken hoe dergelijke achtergronddingetjes zich verder ontwikkelen. 'ER' valt in dezelfde categorie. Dat is in mijn ogen dan ook het geheim van een goede serie: een mengeling van episodische en seriële elementen. De seriële elementen zijn er om de vaste kijker geboeid te laten blijven, terwijl de episodische elementen de toevallige kijker moeten aanspreken.

Er is altijd een discussie gaande of tv-series juist meer episodisch of juist serieel moeten zijn. De trend van de laatste jaren is serieel: kijk naar successen als 'Lost' en '24' die in feite hele seizoenen lang een doorlopend verhaal vertellen. Daar staan dan echter weer puur episodische kijkcijferkanonnen als 'Law & Order' en 'CSI' tegenover. Het argument "Het is iedere week hetzelfde" wordt zowel door fans als critici van dergelijke series gebruikt. Seriële tv-series hebben sterk mijn voorkeur: het is veel slimmer bedacht, het vraagt een investering van de kijker en het is, mits juist uitgevoerd, gewoon kwalitatief veel betere televisie. Historisch gezien hebben episodische series het meeste succes: je kunt op ieder mogelijk ogenblik een aflevering kijken en er opnieuw van genieten. De gevraagde investering is iets wat de doorsnee kijker doorgaans niet kan opbrengen. En dat is heel erg jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!