dinsdag 12 december 2023

Star Wars

Dit weekeinde hebben we in huize Attorama ons grote 'Star Wars'-project afgerond. De afgelopen weken, herstel: maanden, met Puckie en Sofietje de hele 'Star Wars'-reeks gekeken. Alle films, alle tv-series. (Met uitzondering van de animatieseries.) In tijdlijnvolgorde, om hopelijk zoveel mogelijk verwarring te voorkomen. Nog even op een rijtje:

Prequel-trilogie


Originele trilogie


Sequel-trilogie
 
Terugkijkend - de meeste films en series had ik al gezien - vielen me een paar dingen op. Ten eerste hoe 'kaal' de originele trilogie eigenlijk is. Veel meer dan 'Jedi en rebellen goed, Keizerrijk slecht' wordt er eigenlijk niet verteld over de achtergrond. Die achtergrond werd pas achteraf ingevuld met de vele films en tv-series die daarna kwamen.
* Ten tweede: de prequels blijven een gemiste kans. De 'eeuwenoude strijd' bleek helemaal niet zo oud en grote slechterik Darth Vader die overliep naar de slechte kant bleek een boze puber te zijn. 
* De films en series tussen de prequels en originele trilogie hebben een goede poging gedaan om iets van deze schade te herstellen, waarbij 'Rogue One' nog steeds op eenzame hoogte staat en wat mij betreft hét voorbeeld is van een geslaagde prequel of spin-off.
* De tv-series 'The Mandalorian', 'Boba Fett' en 'Ahsoka' zijn geslaagde pogingen om het gat tussen de originele en sequel-trilogie op te vullen, terwijl ze toch een geheel eigen verhaal vertellen. Dat gezegd: 'Ahsoka' is zonder voorkennis van de animatieseries 'Clone Wars' en 'Rebels' eigenlijk nauwelijks te volgen.
* De sequel-trilogie kon bij Puckie en Sofietje op weinig enthousiasme rekenen. Toegegeven, na 'Return of the Jedi' was het natuurlijk lastig om het verhaal voort te zetten. Iets meer gezamenlijke planning en afstemming tussen de diverse regisseurs was geen overbodige luxe geweest. Al had Lucas zelf bij de originele trilogie ook niet alles van tevoren uitgeschreven...
* Met aangekondigde series nieuwe series 'The Acolyte' en 'Skeleton Crew', het tweede seizoen van 'Andor' en de diverse filmplannen kunnen we volgend jaar om deze tijd de lijst wellicht herzien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!