dinsdag 10 mei 2022

Verjaardaghits: 2014

Vandaag: wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de eerste week van 2014?

Verjaardaghit: Pitbull & Kesha - Timber
Voorafgegaan door: Pharell Williams - Happy
Opgevolgd door: John Legend - All of Me


Het zit dus zo
'Timber' was de eerste single van 'Meltdown', de EP die de opvolger was van Pitbulls album 'Global Warming'. 'Timber' bevat een sample van '11:59', te vinden op de luxe-uitvoering van 'Global Warming'.

Weetjes
* Oorspronkelijk bedoeld als duet tussen Pitbull en Rihanna, maar die stond al in de studio met Shakira om 'Can't Remember to Forget You' op te nemen.
* Paul Harrington is te horen op de mondharmonica en kreeg eenmalig duizend dollar voor zijn bijdrage. Drie jaar later, na wat juridisch advies te hebben ingewonnen, kreeg hij daar nog zo'n 50.000 dollar bij.
* Harrington kreeg bij de opnames de opdracht om zoveel mogelijk 'San Francisco Bay' van Lee Oskar na te spelen (in plaats van een sample te gebruiken). Oskar spande hier later een rechtszaak over aan.
* Oskar was niet de enige: Pitbull kreeg ook een rechtszaak aan zijn broek omdat de gitaarriff te veel zou lijken op 'Weak at the Knees' van Steve Arrington's Hall of Fame.
* Naast Pitbull en Kesha staan er maar liefst nog 13 andere mensen vermeld als schrijver/componist van 'Timber'. Mogelijk hebben al die rechtszaken daar iets mee te maken...

En verder...
'Timber' groeide uit tot een van de populairste nummers van 2014 en stond in maar liefst vijftien landen op nummer 1. Er werden zo'n 9,6 miljoen exemplaren van verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!