donderdag 17 december 2020

Ritje in de achtbaan

Grote consternatie in muziekminnend Nederland afgelopen week: 'Bohemian Rhapsody' is van de eerste plaats van de Top 2000 verdreven door... 'Roller Coaster' van Danny Vera?! Op zijn zachtst gezegd een curieuze ontwikkeling. Ik gun het Danny Vera van harte en ik ben best voor wat concurrentie in de Top 2000, maar als je kijkt welke andere nummers er in de top tien staan, dan is 'Roller Coaster' toch van een andere categorie.

De top tien zou gevormd moeten worden door nummers die altijd blijven boeien, hoe vaak je ze ook hoort. Dat gezegd: 'Roller Coaster' op de eerste plaatst past dan wel weer bij 'Avond' van Boudewijn de Groot of 'Piano Man' van Billy Joel, typische middle-of-the-roadplaatjes die kenmerkend zijn voor NPO Radio 2. Van beide had ik persoonlijk respectievelijk 'Jimmy' en 'Goodnight Saigon' veel hoger op de lijst gezet. 

Opvallend is dat U2 pas voor het eerst op de 52e plek te vinden is. Blijkbaar weet de muziek van de Ierse  band de jongere generaties toch niet meer zo te boeien, terwijl andere oudgedienden zoals Queen, Beatles, Stones en Led Zeppelin wel onverminderd hoog in de lijst blijven staan. Waar zou die afnemende populariteit aan te wijten zijn?

Nog één opmerking dan: Di-Rect ('Soldier On') en Miss Montreal ('Door de wind') die op respectievelijk 12 en 29 nieuw binnenkomen in de lijst... met nummers die dit jaar uitgebracht zijn. De vraag is of die liedjes, hoe leuk ze ook zijn, volgend jaar om deze tijd nog steeds zo populair zijn. Er was een reden dat de Top 100 Allertijden van Veronica als spelregel had dat een liedje minstens een jaar oud moest zijn om in de lijst te worden opgenomen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!