vrijdag 7 juni 2019

Mooi doodliggen

Op de valreep voor de (korte) vakantie 'Mooi doodliggen' van A.F.Th. van der Heijden uitgelezen, die al een tijdje op mijn nachtkastje lag. In typische A.F.Th.-stijl wordt een gebeurtenis uit de actualiteit aangewend als basis voor een roman. In dit geval de gebeurtenissen van vorig jaar mei rond de Russische onderzoeksjournalist Arkadi Babtsjenko, hier Grigori Moerasjko geheten, die samen met de Oekraïense geheime dienst een moordaanslag op zijn eigen leven in scène zette om zo de echte huurmoordenaars te ontmaskeren.

Moerasjko ondervindt dat de nepaanslag op zijn leven een grotere impact heeft dan verwacht. Net zoals in het echt wordt zijn deelname aan fake news door zijn collega's niet in dank afgenomen, om van de reactie van zijn vrouw nog maar te zwijgen. Tekenend is de vergelijking die Van der Heijden maakt met de moeder van een verdwenen kind. In plaats van dat de moeder het uiteindelijk weer teruggevonden kind een omhelzing geeft, krijgt het een afranseling.

Na de 'aanslag' lijkt de roman de focus wat kwijt te zijn, loopt het boek over van bijzaken en verwijzingen en wordt het geheel wat fragmentarisch van aard. 'Mooi doodliggen' is aangekondigd als satelliet bij de nog te verschijnen grote roman van Van der Heijden over vlucht MH17. Of zoals hier genoemd: MX17. Het knagende gevoel dat er nog een groot deel van het verhaal ontbreekt, is dus volledig conform verwachting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!