zaterdag 23 februari 2019

Bohemian Rhapsody

Dit weekend een bezoek gebracht aan 'Bohemian Rhapsody', een portret van Queen. De band wordt gevolgd van de begindagen in 1970 tot het legendarische optreden tijdens Live Aid in 1985. De film kende een roerige ontstaansgeschiedenis, die doorliep tot het einde van de productie - regisseur Bryan Singer werd vlak voor het eind ontslagen. Rami Malek geeft gestalte aan Freddie Mercury en zou dit weekeinde zomaar eens een grote kanshebber voor een Oscar kunnen zijn.

Om daarmee te beginnen: de hoofdrol van Rami Malek is het onbetwiste hoogtepunt van de film. Malek praat, loopt, danst en bespeelt het publiek zoals Mercury. Malek slaagt niet alleen in de fysieke transformatie naar de zanger te maken, maar weet ook diens charisma, theatraliteit en showmanship te evenaren. Een geniale prestatie.

Als langdurig Queen-fan en een beetje kenner van de band stoorde ik mij wel aan de vele historische onjuistheden in de film. Er wordt er vrij omgesprongen met jaartallen, personages en gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: de climax van de film is het optreden van Queen op Live Aid, waarbij de band voor het eerst sinds jaren weer samen speelt, voor het goede doel, nadat de groep uiteen is gevallen omdat Freddie Mercury zo nodig een solocarrière moest beginnen. Het enige dat daarvan echt gebeurd is? Dat Queen op Live Aid heeft gespeeld.

Biopics hebben altijd de lastige, onmogelijke taak om een rode lijn in iemands leven te ontdekken en deze om te zetten naar een verhaallijn. Dat er hier en daar wat wordt weggelaten of iets anders wordt neergezet, is haast onvermijdelijk. Zo speelt Mike Myers in 'Bohemian Rhapsody' Ray Foster, vertegenwoordiger van platenmaatschappij EMI. In werkelijkheid heeft Ray Foster nooit bestaan en heeft Queen te maken gekregen met verschillende EMI-bestuurders, maar voor een film is het logisch om dit in één personage te combineren. Historisch gezien zou het juister geweest zijn hier steeds een andere EMI-man neer te zetten, maar voor de kijker zou dat alleen maar verwarrend zijn.

Kortom, 'Bohemian Rhapsody' is een leuke film, met een geniale Rami Malek als Freddie Mercury en vol onverwoestbare Queen-muziek. Als realistische weergave van historische gebeurtenissen is de film duidelijk minder geslaagd, al zal dit vooral voor de gemiddelde bezoeker niet veel uitmaken.

Trailers:
* Baantjer: Het Begin (release op 18 april). De begindagen van De Cock, gesitueerd ten tijde van de krakersrellen in het Amsterdam van 1980.
* Vice (release op 28 februari). Christian Bale, die opnieuw een fysieke transformatie onderging, speelt Amerika's vice-president Dick Cheney.
* Dumbo (release op 27 maart). Tim Burton buigt zich over de live-action versie van de Disney-tekenfilm over het vliegende olifantje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!