woensdag 7 maart 2018

Verkeersveiligheid

Een klein aanrijdinkje op de fiets deze week. Geen schade. Er botste een fietser tegen mij op, een meisje van een jaar of twaalf, die de rotonde langs de verkeerde kant nam. Contact met de wijkagent - die graag op de hoogte gehouden wil worden - leverde op dat het (helaas) een bekend probleem is, maar dat er (eveneens helaas) te weinig mankracht is om hierop te controleren. Kortom, de regelgeving is niet het probleem, maar de handhaving.

Ik zou het erg fijn vinden als alle verkeersdeelnemers zich aan de regels moeten houden omdat ze van zichzelf vinden dat ze dat moeten doen. Omdat ze de verkeersregels 'geïnternaliseerd' hebben. Omdat het niet zo handig als iedereen de verkeersregels maar à la carte doorneemt. Voor de wat mindere nobele verkeersdeelnemers is er dan nog de dreiging van een boete - maar die dreiging blijkt in de praktijk mee te vallen omdat er weinig gehandhaafd wordt.

Kritisch kijken naar welke regels in de praktijk wel of niet werken blijft natuurlijk ook nodig. In sommige gevallen zou het logischer en/of veiliger zijn om wat te wijzigen. Zo zijn onlangs bij ons in de wijk, evenals in de rest van de stad, alle voorrangsregels bij rotondes gelijk getrokken. Handig, overzichtelijk en het zorgt voor meer rust en minder gevaarlijke verkeerssituaties. Nu alleen die handhaving nog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!