woensdag 7 februari 2018

Donorwet

De Eerste Kamer discussieerde gisteren en vorige week over de nieuwe Donorwet. Het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waarbij iedereen automatisch orgaandonor wordt tenzij je nadrukkelijk hebt geregistreerd dit niet te willen, blijkt tot nogal wat onduidelijkheden te leiden. Het gesteggel rond de nieuwe wet, hoewel ik hoop dat die er komt, is echter niet de kern van het probleem.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat zo'n 85% van de Nederlandse bevolking positief staat tegenover het ontvangen van donororganen als daarmee hun leven gered kan worden. De resterende 15% wil dit niet vanwege religieuze bezwaren, omdat ze zichzelf te oud vinden voor een dergelijke ingreep, of vanwege andere persoonlijke overtuigingen. Echter, van diezelfde Nederlandse bevolking staat slechts zo'n 65% positief tegenover het doneren van organen.

Dat verschil van 20% is niet uit te leggen en getuigt van opportunisme en schijnheiligheid. Zolang dat verschil blijft bestaan, zal de nieuwe Donorwet helaas nog weinig betekenen voor het tekort aan orgaandonoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!