woensdag 31 mei 2017

13 Reasons Why

Hannah Baker heeft zelfmoord gepleegd. Twee weken later vindt klasgenoot Clay Jensen een doos met cassettebandjes op zijn stoep. Ingesproken door Hannah, vlak voor haar zelfverkozen dood, waarop ze uitlegt hoe ze tot haar daad is gekomen. De opdracht is eenvoudig: luister alle bandjes af en geef ze daarna door aan de volgende persoon. Ziehier de plot van '13 Reasons Why', (het eerste seizoen van) de tv-serie naar het boek van Jay Asher, die de afgelopen weken grote indruk op mij heeft gemaakt.

Met iedere onthulling wordt de reden van Hannah's zelfmoord – of liever: de opeenstapeling van redenen – nader uit de doeken gedaan. '13 Reasons Why' is niet zonder opschudding. Sommige afleveringen worden voorafgegaan door een waarschuwing. Aanranding, verkrachting, zelfmoord – alles wordt rauw en zonder mededogen in beeld gebracht. Het leven op een middelbare school is hard. Keihard. Vrienden en vijanden zijn zo gemaakt – en zo verloren.

Katherine Langford is uitmuntend als Hannah Baker die geleidelijk verandert van een vrolijke spring-in-het-veld naar neerslachtig meisje bij wie het licht uit haar ogen is verdwenen. Dylan Minnette speelt Clay Jensen, met precies de juiste mengeling van goedbedoelendheid, sociale onhandigheid – zoals ik die zelf ook zo vaak heb meegemaakt op school – en frustratie over dat hij de zaken anders had willen laten lopen. Moeten laten lopen.

Punt van kritiek is evenwel dat het (eerste) seizoen wat te vroeg piekt. Het hoogtepunt, of liever: emotioneel zwaartepunt, ligt in aflevering 11, waarna er nog twee afleveringen moeten komen. De scènes met Clay en Hannah in deze aflevering zouden niet misstaan hebben in de seizoensfinale, of zelfs in de slotaflevering van de hele serie. De gedachten van Hannah in deze aflevering zijn een culminatie van alles wat er daarvoor is gebeurd. Haar gedachten, hoe irrationeel ook, zijn volkomen logisch gezien de voorgaande gebeurtenissen – en daarmee is Hannah's lot bezegeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!