woensdag 22 maart 2017

Hidden Treasures

Grote hits worden onthouden; de meeste liedjes worden vergeten. Een groot onrecht, aldus Gerard Ekdom, die in 'Hidden Treasures' tientallen popsongs voorbij laat komen in de hoop deze aan de vergetelheid te ontrukken.

Zo kent bijna iedereen 'Mmm mmm mmm mmm' van Crash Test Dummies nog wel, terwijl de opvolger 'Afternoons & Coffeespoons' toch minstens net zo leuk is - misschien nog wel leuker. Of wat te denken van 'Sometimes' van Hooverphonic, een liedje dat voor mij destijds reden was om het album 'Jackie Cane' te kopen. Of 'Independent Love Song' van Scarlet, dat ik in de jaren negentig heel vaak op MTV voorbij heb zien komen, maar dat helaas nooit een grote hit is geworden. 'Closing Time' van Semisonic is een recenter voorbeeld: bekend, zeker voor de luisteraars van 3FM, maar nooit een grote hit geworden.

Naast een boek over muziek is 'Hidden Treasures' vooral een boek over Gerard Ekdom zelf. Illustratief is de inleiding van 40 (!) pagina's van Rob Stenders over 'het fenomeen' Gerard Ekdom. Ook bij de bespreking van de vergeten popsongs regent het autobiografische anekdotes. Over Radio Bilthoven, over het bijzondere muziekjaar 1989 dat wel erg vaak voorbij komt en over het graaien in cd-bakken in platenzaken. Wie als muziekliefhebber uit de jaren negentig de woorden 'gedrukt exemplaar' hoort, weet genoeg.

Daarmee is 'Hidden Treasures' ook, onbedoeld wellicht, nadrukkelijk een tijdsdocument: muziek haal je tegenwoordig niet meer in de winkel, maar zet je op je Spotify-playlist. Sterker nog: er is al een playlist aangemaakt voor alle muziek uit dit boek. Kilometers fietsen door de regen naar de winkel in de hoop dat de leverancier jouw cd had afgeleverd bij de platenzaak - op dergelijke muziekromantiek is 'Hidden Treasures' gebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!