vrijdag 5 augustus 2016

Moke + Metropole Orkest - Survive

Parels uit de playlist


Zo zit het dus
De eerste single van Moke + Metropole Orkest, uitgebracht in september 2010 als voorloper van het gezamenlijke album dat in oktober van dat jaar uitkwam. Een cover van David Bowie, die dit relatief onbekende nummer zelf in 2000 uitbracht als single van het album 'Hours'. Geschreven door David Bowie en Reeves Gabrels, Bowies vaste gitarist uit die periode. Moke speelde 'Survive' al geruime tijd als toegift bij concerten. Het Metropole Orkest stond destijds onder leiding van gastdirigent Jules Buckley, die ook het arrangement van deze versie verzorgde.

Anekdotes
Een nummer van 'een held van toen' gecoverd door 'helden van nu'? Dat had geniaal goed kunnen uitpakken of miserabel slecht. Gelukkig was het het eerste. In januari 2013 speelde Moke opnieuw een Bowie-cover, in de uitzending van Giel Beelen. Mijn blogpost daarover - automatisch doorgeschakeld naar Twitter - leidde tot een bedankje van en een retweet door de band zelf!

Met de kennis van nu
Heerlijke melancholie over terugkijken en over jezelf afvragen of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt in je leven. Het origineel van Bowie vliegt op het einde wat uit de bocht, maar Moke weet de uithalen aanmerkelijk beter in te passen in het arrangement van Buckley, met een een grotere emotionele impact als gevolg.

Conclusie
Ik vergeet wel eens dat 'Survive' oorspronkelijk eigenlijk helemaal geen nummer van Moke is, maar van David Bowie. Een Bowie-fan zoals ik. Dat wil wat zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!