vrijdag 19 augustus 2016

Acda & De Munnik – Mooi liedje

Parels uit de playlistZo zit het dus
Voor het eerst verschenen in 1997, als B-kantje van 'Als het vuur gedoofd is', de eerste single van het titelloze debuutalbum van Acda & De Munnik. Geschreven door de Paul de Munnik, voor een jeugdliefde. Uit de tijd dat Acda & De Munnik nog vooral een cabaretduo was – het debuutalbum is hoofdzakelijk gevuld met nummers uit de voorstelling 'Zwerf'on' – voordat ze meer de kant van pop en rock opgingen.

Anekdotes
Acda & De Munnik traden op tijdens mijn introductieweek op de universiteit, in de zomer van 1998. Ik kende toen slechts het nummer 'De stad Amsterdam' van ze, een cover van Jacques Brel, dat op een cd stond met cabaretmuziek die ik ergens bij cadeau had gekregen. En natuurlijk 'Niet of nooit geweest’, de grote zomerhit van dat jaar. Acda & De Munnik speelde dat eerste nummer "met gevaar voor eigen leven" die avond. 'Mooi liedje' werd ook gespeeld die avond, zoals vrijwel alles van het debuutalbum. Vrij kort na de introductieweek had ik het album in huis.

Met de kennis van nu
Slapeloze nachten vanwege iets uit het verleden, met een multi-interpretabele tekst. Gaat het om een stelletje dat uit elkaar is? Om een man die zijn vrouw verloren heeft? Zingt de hoofdpersoon echt voor iemand? Of beeldt hij zich alles alleen maar in?

Conclusie
Mooi liedje. Heel mooi liedje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!