woensdag 30 december 2015

Star Wars: The Force Awakens

De laatste film van het jaar: 'Star Wars: Episode VII – The Force Awakens'. 32 Jaar na de originele trilogie en 10 jaar na de prequel-trilogie – maar die kunnen we het beste maar negeren. Ik had niet gedacht dat er ooit nog een nieuwe 'Star Wars' zou komen, of dat George Lucas ooit afstand zou doen van zijn geesteskind, maar de fans kunnen tot en met 2019 hun hart ophalen met vijf (!) nieuwe films, de film van vanavond incluis.

Maar goed, de eerste film van de sequel-trilogie dus. 'The Force Awakens' gaat zo’n 30 jaar verder na de laatste episode. Het verslagen gewaande Empire heeft zichzelf gehergroepeerd als The First Order en maakt het heelal nog steeds onveilig. De rebellen zijn in aantal toegenomen en vormen nu The Resistance. Maar… waar is Luke Skywalker? (N.B. Dit zijn geen spoilers, dit komt voorbij in de eerste minuut.)

'The Force Awakens' slaagt waar de prequels jammerlijk faalden: de film voelt aan als 'Star Wars'. Dezelfde sfeer, dezelfde aankleding en meer nadruk op fysieke effecten en minder CGI. Punt van kritiek is evenwel dat het verhaal wel erg veel lijkt op dat van Episode IV. Ook is een flink aantal nieuwe personages geïntroduceerd voor wie waarschijnlijk pas in de volgende delen de verhaallijn op gang komt.

Het trio uit de originele trilogie (Luke, Leia, Han Solo) vervult hier slechts een bijrol; de nadruk ligt op de nieuwe generatie, het nieuwe trio van Finn, Rey en Poe Dameron. Kan de nieuwe generatie de nieuwe trilogie dragen? Dat is nog even afwachten, maar voorlopig heeft regisseur J.J. Abram de reeks voorzien van een uitstekende nieuwe impuls.

Trailers:
* Creed (release op 21 januari). Rocky-spinoff met Michael B. Jordan als bokser die in de voetsporen van zijn beroemde vader (Apollo Creed dus) wil treden.
* The Hateful Eight (release op 7 januari). De nieuwste Tarantino, een western met een achttal ongure types die met elkaar opgescheept zitten in een ingesneeuwde blokhut.
* Point Break (release op7 januari). Remake van de film met Keanu Reeves en Patrick Swayze, over een FBI-agent die undercover gaat bij een aantal thrillseekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!