dinsdag 7 juli 2015

Niets dan de nacht

Deel 1 van de vakantierecensies: 'Niets dan de nacht' van John Edward Williams, onderdeel van de 'Boek van de maand'-reeks met literaire herontdekkingen van uitgeverij Lebowski. Deze debuutroman van Williams verscheen oorspronkelijk in 1948 (!) en beschrijft een dag uit het leven van Arthur Maxley, die gebogen gaat onder een traumatische jeugdherinnering. Een onverwacht bezoek van Arthurs vader rijt deze oude wond weer open, met een emotionele realisatie die sterk bepalend is voor de afloop van Arthurs dag.

'Niets dan de nacht' is in verschillende opzichten een typische debuutroman. De als-vergelijking wordt met name in de eerste hoofdstukken veel gebruikt. Dat verandert gaandeweg, een kenmerk van de stijl die sterk verschilt van hoofdstuk tot hoofdstuk. De veelgeprezen vorm die Williams gevonden had ten tijde van 'Stoner' (1965, 17 jaar later) is in dit boek nog in ontwikkeling.

De sterk wisselende stijl geeft 'Niets dan de nacht' een wat onevenwichtig niveau, maar het beklemmende jeugdtrauma en de bijbehorende onderhuids sluimerende conflicten maken het boek zeer onderhoudend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!