vrijdag 19 december 2014

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Will you follow me, one last time?

Het is volbracht. Dertien jaar na het eerste deel van 'Lord of the Rings' (LotR) komt er met 'The Hobbit: The Battle of the Five Armies' een einde aan Peter Jacksons filmreeks over Midden-Aarde. En, net zoals alle voorgaande delen, was ik erbij in de bioscoop. De cliffhanger met de draak Smaug uit het voorgaande deel wordt snel afgewikkeld, maar er zijn nog veel meer verhaallijnen die moeten worden afgerond.

Om maar met mijn belangrijkste kritiek te beginnen: aan alles is te merken dat het verhaal is uitgesmeerd: 'An Unexpected Journey' is de introductie, in 'The Desolation of Smaug' komt het verhaal op gang en 'The Battle of the Five Armies' is de climax. Dat leidt er echter ook toe dat deel 1 lang langdradig aanvoelt, dat deel 2 overkomt als goed in balans en dat deel 3 voelt als één lange actiescène. Door de gekozen schaalgrootte worden de gebeurtenissen uit 'The Hobbit' bovendien gepresenteerd als gelijkwaardig aan LotR, terwijl het niet meer zou moeten zijn dan een kleinschalige toevoeging.

Het tekort aan bronmateriaal leidt tot (te) lang uitgesponnen scènes (Thorins interne strubbelingen), achtergrondinformatie die te veel aandacht opeist (White Council vs. Necromancer) en veel toevoegingen aan het verhaal (Legolas en Tauriel). Gevolg is dat Bilbo Baggins, het titelpersonage zelf nota bene, wat ondersneeuwt in zijn eigen trilogie. Dat gezegd: de extended editions schijnen beter in balans te zijn, maar die heb ik zelf nog niet gezien.

Al deze kritiek ten spijt: 'The Hobbit' is een heerlijke filmtrilogie voor alle LotR-fans en 'The Battle of the Five Armies' is een waardige afsluiter van de reeks. De muziek van Howard Shore, het Nieuw-Zeelandse landschap, de visuele vondsten – schitterend. De reis door Midden-Aarde is bijzonder memorabel geweest.

Here at last, dear friends, on the shores of the sea, comes the end our Fellowship in Middle Earth. Go in peace. I will not say 'Do not weep', for not all tears are an evil.

Trailers:
* Night at the Museum: Secret of the Tomb (première op 5 februari). Derde (en laatste) deel uit de reeks met Ben Stiller over magische museumstukken. Een van de laatste rollen van Robin Williams.
* Kingsman: The Secret Service (première op 12 februari). Veelbelovende stripverfilming over een rekruut in de geheime dienst, waarvoor regisseur Matthew Vaughn zelfs 'X-Men: Days of Future Past' liet schieten.
* Jupiter Ascending (première op 5 februari). Mila Kunis is de reïncarnatie van de koningin van de kosmos, of iets dergelijks verwarrends, maar dat brengt wel de nodige fraai uitziende actiescènes met zich mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!