dinsdag 10 juni 2014

Reizen zonder John

Eindelijk toegekomen aan het uitlezen van 'Reizen zonder John'. Geert Mak reisde in 2010 de schrijver John Steinbeck achterna, precies 50 jaar na zijn 'Travels with Charley'. Mak vertelt uitvoerig over de reis van de maatschappijkritische Steinbeck, observeert het Amerika van 2010 en doorspekt dit met de geschiedenis van de Amerikaanse samenleving. Wat volgt, is een enerverende combinatie van reisverslag, sociale analyse en ontluisterende geschiedschrijving.

Het beeld van Amerika dat in 'Reizen zonder John' naar voren komt, is er een van een gespleten samenleving. Van Democraten en Republikeinen die het zelfs over de kleinste punten niet langer eens kunnen worden. Van arme, vooral zwarte wijken en gated communities die geen enkel contact meer hebben met de buitenwereld of met elkaar. Van de middenstand en de middenklasse die aan het verdwijnen is. Van de sterk toegenomen private welvaart, maar ook van de sterk verslechterde publieke werken en voorzieningen.

'Reizen zonder John' is zodoende veel boeiender dan je in eerste instantie van een reisverslag zou verwachten, al ben je na afloop niet bijster positief gestemd over de toekomst van de Amerikaanse samenleving...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!