woensdag 3 juli 2013

A Dance with Dragons

Na 'A Feast for Crows' de tweede helft van deze roman gelezen, 'A Dance with Dragons'. Fijn dat ik die in één moeite door kon lezen, anno 2013. (Je zult maar fan van het eerste uur geweest zijn: in 2000 'A Storm of Swords' uitgelezen hebben daarna tot 2005 hebben moeten wachten op het volgende deel en daarna tot 2011…) Daarmee ben ik aanbeland bij het (voorlopig) laatste deel van George R.R. Martins 'A Song of Ice and Fire'.

Terwijl 'A Feast for Crows' zich concentreerde op de omgeving van King's Landing en The Iron Islands, gaat 'A Dance with Dragons' in eerste instantie over het noorden en het oosten: de omgeving van Winterfell, The Wall (en verder noordwaarts) en Meereen. Hoe gaat het verder met Bran, Jon, Tyrion, Daenerys… en met een aantal personages dat we in 'A Feast for Crows' zijn tegengekomen?

Martins schrijfstijl, de rijke voorgeschiedenis van de wereld die hij geschapen heeft – deze keer wordt vooral het verloren gegane Valyria nader toegelicht – het is weer genieten. Maar toch… toch knaagt er iets.

Ondanks dat 'A Feast for Crows' en 'A Dance with Dragons' gezamenlijk goed zijn voor zo'n 2.000 pagina's, blijft op het einde van deze dubbelroman toch een beetje het gevoel hangen dat we pas een introductie hebben gekregen en dat het echte verhaal nog moet beginnen. Een aantal personages is voortdurend onderweg naar de stad Meereen bijvoorbeeld, zonder daar aan te komen. Of het proces tegen ander personage… dat voortdurend wordt aangekondigd, maar dat op het einde van het boek nog steeds moet beginnen. Of de veldslag om Meereen… of…

Kortom, ik ben nog steeds een grote fan, maar ik hoop vooral dat het aangekondigde 'The Winds of Winter' iets bondiger zal zijn. Dat wordt dan wel even geduld hebben: het volgende deel zal op zijn vroegst in 2014 verschijnen, aldus Martin zelf in een recent interview. Gezien zijn reputatie zou dat echter zomaar eens nog wat later kunnen worden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!