donderdag 7 maart 2013

Half vol

Wat is beter? Optimistisch zijn en dan gelijk krijgen of teleurgesteld worden? Of pessimistisch zijn en dan gelijk krijgen of positief verrast worden? Lees de column van Roos Vonk er maar eens op na: optimisme is beter. Het positieve gevoel dat optimisten met zich meedragen, zorgt ervoor dat je veel beter in je vel zit, ook als je uiteindelijk teleurgesteld wordt. Pessimisten zijn zo negatief dat alles minder leuk wordt, alles.

Kortom: als je solliciteert op een vacature, ga er dan vanuit dat jij het wordt. Dan leef je een paar weken in het leuke vooruitzicht dat je binnenkort een nieuwe baan hebt. Alles lijkt leuker door dit positieve gevoel. Ook als je uiteindelijk afgewezen wordt - wat in deze arbeidsmarkt helaas een realistische inschatting is - heeft dat positieve effect je die paar weken op een geweldige manier beïnvloed.

Pessimisten gaan ervan uit dat ze toch niet worden aangenomen voor die vacature. Die hebben dan twee weken een rotgevoel en dan bij de uiteindelijke afwijzing wordt dat gevoel nóg erger. Zelfs als ze worden aangenomen, hebben ze alsnog twee weken zichzelf negatief beïnvloed.

Kortom: half vol is altijd beter dan half leeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!