dinsdag 12 februari 2013

Habemus sedis vacationem

Een paus die vrijwillig opstapt? Wow. De tweede in tweeduizend jaar die dat doet. Daarbij vergeleken is de troonsafstand van Koningin Beatrix helemaal niet zo bijzonder. Ondanks al zijn overige inspanningen zal Benedictus XVI vooral de geschiedenis ingaan als de paus ten tijde van de misbruikschandalen en als een letterlijke tussenpaus. Wat kunnen we verwachten van zijn opvolger?

Wat we niet kunnen verwachten: een jonge, vernieuwingsgezinde paus. De jongste kardinaal 56 (en bovendien pas vorig jaar aangetreden). Een blanke man, uit Europa, van tegen de 70, dat is de meest waarschijnlijke uitkomst.  Daarbij staat de rooms-katholieke kerk nu niet bepaald bekend om haar progressieve houding. Dat is op zich niet vreemd: de kernboodschap is immers al zo’n 2.000 jaar hetzelfde. Dus wat dat betreft hoeven we op weinig vernieuwing te rekenen.

Waar we mogelijk wél op kunnen hopen: een paus die de oude boodschap in een moderne vorm weet te gieten. Iemand die nadenkt over een manier om jongere generaties te bereiken en om de kerk dichter bij de mensen te brengen. Een paus die het celibaat afschaft en die vrouwen toestaat om priester te worden? Daar hoeven we niet op te rekenen, maar misschien wel op iemand die doorheeft dat orgelmuziek en Latijnse teksten geen middelen van deze tijd meer zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!