maandag 24 december 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey

De kerstfilmtraditie is vandaag nieuw leven ingeblazen met 'The Hobbit: An Unexpected Journey'. Het eerste deel van de beoogde nieuwe trilogie die als prequel fungeert voor 'The Lord of the Rings'. Met de terugkeer van Peter Jackson als regisseur, Ian McKellen als Gandalf, Martin Freeman als de jonge Bilbo Baggins en verschillende LotR-acteurs in cameo's als hun oorspronkelijke personages.

Dwergenkoning Thorin Oakenshield, een rol van Richard Armitage, wil zijn door de draak Smaug overgenomen koninkrijk terug en schakelt de hulp in van een dozijn van zijn soortgenoten, tovenaar Gandalf – en Bilbo Baggins als laatste, meest onwaarschijnlijke kandidaat. Wat volgt, is een film die in vorm en in inhoud sterk doet denken aan de eerste LotR-film, 'The Fellowship of the Ring', zij het op een iets kleinere schaal uiteraard.

Als LotR-fan was ik enthousiast over de plannen om ook 'The Hobbit' te verfilmen, maar ik was verbaasd toen ik hoorde dat Tolkiens dunste boek uitgesmeerd zou worden over drie films. Dat manco heeft Jackson weten op te vangen door gebruik te maken van achtergrondinformatie uit andere Tolkien-publicaties. In het oorspronkelijke verhaal wordt bijvoorbeeld Gandalfs gedeeltelijke afwezigheid tijdens de reis niet verklaard – in de film gelukkig wel.

Of het verhaal drie films lang kan blijven boeien, zien zullen pas weten in de zomer van 2014. 'An Unexpected Journey' is alvast een veelbelovend begin van de nieuwe trilogie. Wel zou je deze eerste film kunnen verwijten dat hij te episodisch van aard is: zodra het ene obstakel overwonnen is, dient het volgende zich alweer aan. Dit is echter iets wat de film moeilijk te verwijten valt; hier wordt de structuur van het boek gevolgd, met hoofdstukken die tot in hoge mate los staan van elkaar.

Als je altijd al fan was van 'The Lord of the Rings', dan is 'An Unexpected Journey' een heerlijke terugkeer naar dezelfde wereld. Dezelfde visuele vondsten, dezelfde schitterende Nieuw-Zeelandse landschappen, dezelfde muziek van Howard Shore. Een knappe prestatie van Peter Jackson om bijna tien jaar na dato een nieuwe film te maken die hetzelfde gevoel weet op te roepen. Als je al geen fan was, als je de originele trilogie al saai vond en langzaam op gang vond komen – dan zal 'The Hobbit' je niet van gedachten doen veranderen.

Nieuwe trailers:
* Les Misérables (release op 10 januari). De langverwachte verfilming van de bekroonde musical, met een sterrencast met onder meer Hugh Jackman, Russell Crowe en Anne Hathaway.
* Gangster Squad (release op 10 januari). De politie van Los Angeles, onder leiding van Josh Brolin, verklaart de oorlog aan de georganiseerde misdaad in de jaren veertig.
* Flight (release op 31 januari). Na een vliegtuigcrash wordt piloot Denzel Washington gezien als een grote held, maar is dat wel terecht?
* Jack the Giant Slayer (release op 21 maart). Bryan Singer waagt zich aan de verfilming van het sprookje van de bonenstaak, met hoofdrollen voor Ewan McGregor en Nicholas Hoult.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!