dinsdag 4 december 2012

Niet begrepen

Opnieuw geweld in het amateurvoetbal, met dodelijke afloop deze keer. Reacties spreken schande van het incident. Sommige reacties slaan echter volkomen de plank mis. Die van Peter R. de Vries bijvoorbeeld, die deze gelegenheid aangreep om te spreken over de partijdigheid van grens- en scheidsrechters in het amateurvoetbal. Dan heb je het dus echt niet begrepen. Dat is hetzelfde als zeggen dat het OK is om een agent dood te rijden als die je een bekeuring heeft gegeven waar je het niet mee eens bent. Voor beide situaties geldt: op het moment zelf moet je je gewoon bij de situatie neerleggen en als je vindt dat je oneerlijk bent behandeld, dien je een klacht in.

Natuurlijk is het zinnig om eens te kijken naar het amateurvoetbal, dat daar te weinig budget is voor echte scheids- en grensrechters en dat er dus vaak vrijwilligers van de clubs worden ingezet. Dat deze vrijwilligers niet altijd even goed zijn in hun taak, dat ze partijdig zijn, is een bekend verschijnsel. Klasgenootjes – ik heb zelf nooit op voetbal gezeten – zeiden altijd tegen mij dat die partijdigheid bij thuiswedstrijden in je voordeel was, bij uitwedstrijden in je nadeel, dus over het hele competitiejaar genomen ging iedereen gelijk op.

Zinnig om daar eens een discussie over te voeren, maar dat is niet waar we ons op dit moment op moeten richten. Gelukkig zijn er mensen die wél weten waar op dit moment de focus moet liggen: de voetbalclub die de spelers voor het leven schorst, de wethouder die overweegt om de voetbalclub te sluiten en de rechter-commissaris die de spelers verdenkt van doodslag, mishandeling en openbare geweldpleging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!