donderdag 1 november 2012

Marathon

Vier automonteurs uit Rotterdam-Zuid gaan trainen voor de marathon om zo hun garage te redden van een faillissement. Dat is in een notendop het verhaal van 'De marathon'. Een film in mijn eigen stad die ook nog eens over hardlopen gaat? Nou, daar ben ik natuurlijk gemakkelijk voor te porren. Als was het alleen maar omdat regisseur Diederick Koopal, die met deze film zijn debuut maakt als speelfilmregisseur, zijn (ongetrainde) acteurs afgelopen april liet meelopen met de echte marathon van Rotterdam voor authentiek beeldmateriaal.

De vier hoofdpersonages hebben een beroerde conditie, hebben geen idee hoe ze hun loopavontuur moeten aanpakken – maar gelukkig heeft collega Youssoef wel wat ervaring. Wat volgt, is een haast hopeloze exercitie om de vier klaar te stomen voor de marathon. Her en der wordt de hoofdverhaallijn onderbroken voor wat persoonlijke beslommeringen. Hiermee slaagt Koopal erin om zijn personages net genoeg karakterisering mee te geven zonder dat dit te veel afleidt van het hoofdonderwerp. Uitzondering hierop is de verhaallijn rond garagehouder Gerard, een rol van Stefan de Walle, die de afloop van het verhaal in grote mate beïnvloedt.

Heerlijk om Rotterdam eens prominent te zien figureren in een Nederlandse film in plaats van Amsterdam, hoewel ik wat dat betreft uiteraard misschien wat bevooroordeeld ben. De film maakt halverwege een klein uitstapje naar de hoofdstad, tot grote ergernis van de personages. (Naar verluidt was dit een wens van een van de producenten.) Als kenner van de stad en van het parcours van de marathon levert dat een grote herkenbaarheid op – bij haast elke scène kijk je of je weet waar die opgenomen is. Helaas vallen daardoor ook soms wat continuïteits- of geografische foutjes op, maar dat mag de pret niet drukken. Heerlijke film!

Nieuwe trailers:
* Het bombardement (release op 20 december). Het filmdebuut van Jan Smit, die in het Rotterdam van mei 1940 valt voor de charmes van Roos van Erkel.
* Alles is familie (release op 22 november). Mozaïekfilm van de makers van 'Alles is liefde', over onder meer de kinderwens van Carice van Houten en Thijs Römer.
* Playing for Keeps (release op 20 december). Oud-profvoetballer Gerard Butler moet kiezen tussen een nieuwe carrière en de kans om zijn gebroken gezin te herenigen.
* Cloud Atlas (release op 29 november). Fascinerende nieuwe film van Tom Tykwer en The Wachowski Brothers waarin heden, verleden, toekomst en heel veel verschillende personages allemaal met elkaar samenhangen.

2 opmerkingen:

  1. Wachokwski BROTHERS? die zijn er al een tijdje niet meer hoor..
    Andy & Lana is het tegenwoordig ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Robin Ik lieg in commissie: in de trailer stond "Brothers", hoewel "Siblings" natuurlijk tegenwoordig een betere omschrijving zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie op dit bericht achter!