donderdag 12 juli 2012

Verjaardaghits: 2006

Wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de eerste week van 2006?

Verjaardaghit: Coldplay – Talk
Voorafgegaan door: Madonna – Hung up
Opgevolgd door: Kelly Clarkson – Because of You

Het zit dus zo
Coldplay werd opgericht in 1996 door zanger Chris Martin en gitarist Jonny Buckland die elkaar op de universiteit hadden leren kennen. In 1998 bracht Coldplay haar eerste EP uit, die vooral werd uitgedeeld onder vrienden en opgestuurd werd naar platenmaatschappijen. Tegenwoordig is deze 'Safety EP' een gewild verzamelaarsobject. In 2000 kwam de grote doorbraak met het album 'Parachutes', gevolgd door het nog succesvollere 'A Rush of Blood to the Head' uit 2002. Na een jaar op tournee geweest te zijn nam Coldplay vrijwel heel 2004 de tijd om een nieuw album te maken. In juni 2005 verscheen 'X&Y'.

Weetjes
* Het kenmerkende gitaarriffje is gebaseerd op 'Computer Love' van Kraftwerk.
* De derde single van het album 'X&Y'.
* De naam Coldplay is verzonnen door een medestudent van Martin en Buckland, die zijn eigen band zo genoemd had (maar die al snel ophield te bestaan).
* Oorspronkelijk was 'Talk' bedoeld als B-kantje voor 'Speed of Sound' en was het helemaal niet de bedoeling dat het nummer op 'X&Y' zou komen. Laat staan dat het als single zou verschijnen...

En verder…
Coldplays muzikale stijl, ook wel omschreven als 'limestone rock' of 'meditative rock', domineerde het eerste decennium van de 21e eeuw. Op lijstjes van deze zogenaamde zeroes verschijnt Coldplay dikwijls bovenaan als meest prominente band van het decennium. In het kielzog van Coldplay kwamen bands als Keane en Snow Patrol opzetten. Zonder twijfel is Coldplay de band die het muzikale landschap de afgelopen tien jaar het meest heeft beïnvloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!