vrijdag 20 juli 2012

The Dark Knight Rises

Vanavond, ondanks al het slechte nieuws van vanmorgen, naar 'The Dark Knight Rises' gegaan in Pathé De Kuip. Het langverwachte derde deel uit de trilogie van regisseur Christopher Nolan, met Christian Bale in de hoofdrol. Een film waarvan ik de ontwikkeling de afgelopen anderhalf (of misschien wel twee) jaar uitvoerig gevolgd heb. Hooggespannen verwachtingen dus.

Acht jaar na de dood van Harvey Dent is Gotham in een goede staat: de criminaliteit is vrijwel weggevaagd uit de stad. Batman is niet meer nodig. Bruce Wayne gaat gebukt onder de gebeurtenissen uit de vorige film en is verworden tot kluizenaar. Totdat Bane (Tom Hardy) opduikt en een terreurcampagne tegen de stad begint; iemand die wellicht zelfs voor Batman een te zware tegenstander is.

Voor wie zich laat afschrikken door de speelduur van 164 minuten: die vliegen werkelijk voorbij. Er gebeurt zo ontzettend veel in 'The Dark Knight Rises' dat het met name in de tweede helft maar moeilijk bijhouden is of alle plotontwikkelingen wel even logisch of haalbaar zijn. De kwaliteit van de film zal zich dan ook pas bewijzen bij meerdere kijkbeurten. Wat mij pas na afloop opviel, was dat er eigenlijk relatief weinig Batman in de film zit: 'The Dark Knight Rises' is bovenal het verhaal van Bruce Wayne.

'The Dark Knight Rises' is een mooi mengsel van de twee voorgaande delen: qua thematiek en persoonlijke ontwikkeling sluit de film mooi aan bij 'Batman Begins' en wat spektakel en thriller-elementen betreft lijkt de film meer op 'The Dark Knight'. Christian Bale weet de film wat meer naar zich toe te trekken dan 'The Dark Knight', waar iedereen alleen maar oog had voor Heath Ledger. Het einde van de film is een uitstekende vondst: het is duidelijk de afsluiting van de trilogie, maar er is ook veel ruimte om eventueel met een vervolg (of een spin-off) te komen.

Kortom: 'The Dark Knight Rises' was het wachten meer dan waard!

Korte indrukken:
- De rol van John Blake (Joseph Gordon-Levitt) was veel groter dan ik op basis van alle trailers had verwacht.
- Alfred (Michael Caine) verdwijnt halverwege de film en zijn rol als moreel kompas wordt node gemist.
- Bane was aangekondigd als fysieke én intellectuele uitdaging voor Batman, maar in de film komt eigenlijk alleen maar zijn fysieke kant naar voren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!